chemicke zbrane
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Europoslanci schválili plán poskytnúť Ukrajine väčšie množstvo munície

Vo štvrtok europarlament prijal plány na zvýšenie výroby munície a rakiet v EÚ s cieľom riešiť súčasný nedostatok. Cieľom znenia zákona na podporu výroby munície (ASAP), na ktorého znení sa dohodol Parlament s Radou minulý týždeň, je urýchliť dodávky munície a rakiet na Ukrajinu a pomôcť členským štátom obnoviť zásoby ich arzenálu. Zavedením cielených opatrení vrátane financovania vo výške 500 miliónov eur má ASAP docieliť zvýšenie výrobnej kapacity EÚ s cieľom riešiť súčasný nedostatok výrobkov obranného priemyslu, najmä delostreleckej munície, rakiet a ich súčastí.

Poslanci počas rokovaní s Radou zabezpečili, aby sa financovalo rozmanitejšie spektrum projektov a aby malé a stredné podniky (MSP) boli oprávnené na vyššiu mieru financovania. Zaistili tiež, že nové financovanie neuberie z existujúcich zdrojov na politiku súdržnosti. Poslanci tiež podporili, aby krajiny EÚ poskytli Ukrajine muníciu financovanú podľa týchto právnych predpisov bez toho, aby podliehala vývozným obmedzeniam.

Vyhlásenie spravodajcu

Vedúci rokovacieho tímu Parlamentu Cristian Bușoi (EPP, RO) uviedol: „Dnešné hlasovanie predstavuje ďalší krok vpred v oblasti bezpečnosti a obrany Európy a v našej neochvejnej podpore Ukrajiny vzhľadom na prebiehajúcu ruskú agresiu. Docielili presadenie najnaliehavejšieho aspektu zákona: zabezpečenie väčšieho množstva munície pre Ukrajinu. Svedčí to o našej solidarite a kolektívnej bezpečnosti.“

Viac..  Obchodovanie s ľuďmi: Poslanci prijali rozsiahlejší zákon na ochranu obetí

Ďalší postup

Právny predpis bol prijatý 505 hlasmi za, pričom 56 hlasovalo proti a 21 sa hlasovania zdržalo. Teraz ho musí formálne schváliť aj Rada, aby mohol nadobudnúť účinnosť.

Súvislosti

ASAP prichádza v reakcii na žiadosť Ukrajiny adresovanú EÚ, aby dodala 155 mm kaliber delostreleckej munície, a na dohodu Rady z 20. marca 2023 o trojúrovňovom návrhu v oblasti munície. Členské štáty boli vyzvané, aby urýchlene dodali muníciu z vlastných zásob na Ukrajinu (Úroveň 1). Krajiny EÚ sa dohodli na spoločnom obstarávaní jedného milióna zásobníkov munície (Úroveň 2). Cieľom úrovne 3 je zvýšiť výrobnú kapacitu v európskom obrannom priemysle. Malo by sa tak stať prostredníctvom ASAP, ktorý priamo reaguje na výzvu Rady urýchlene dodať muníciu a na požiadanie aj rakety Ukrajine a pomôcť členským štátom obnoviť zásoby ich dodávok.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices