Ilustračné foto PHOTO: © European Union

Presadzovanie práva EÚ: opatrenia Komisie prinášajú občanom a podnikom výhody a ochranu

Európska komisia prijala výročnú správu o monitorovaní uplatňovania práva EÚ. Uvádzajú sa v nej opatrenia na presadzovanie práva, ktoré Komisia prijala v roku 2022 s cieľom zaručiť ochranu práv a slobôd jednotlivcov a podnikov v celej EÚ. Komisia takisto uverejnila prehľad výsledkov jednotného trhu za rok 2022 týkajúci sa presadzovania práva, v ktorom opisuje, ako dobre funguje jednotný trh, a meria výkonnosť podľa jednotlivých oblastí politiky a členských štátov.

Komisia takisto dokončila hodnoteniev ktorom identifikovala spôsoby, ako ďalej zlepšovať svoje pracovné metódy, pokiaľ ide o presadzovanie práva EÚ. Cieľom tohto hodnotenia, ktoré sa začalo v roku 2022, bolo zabezpečiť, aby boli k dispozícii najlepšie možné nástroje na presadzovanie práva v praxi. Komisia teraz podáva správu o jeho výsledkoch.

Komisia napokon prijala svoj pravidelný balík rozhodnutí týkajúcich sa konaní v prípade nesplnenia povinnosti.

Balík rozhodnutí týkajúcich sa konaní v prípade nesplnenia povinnosti

Balík súboru prípadov nesplnenia povinnosti je osobitne zameraný na ochranu jednotného trhu a dodržiavanie základných práv EÚ a jej hodnôt v prospech ľudí a podnikov. Komisia konala s cieľom posilniť ochranu spotrebiteľov, zlepšiť dostupnosť výrobkov a služieb pre osoby so zdravotným postihnutím a zabezpečiť justičnú spoluprácu medzi členskými štátmi, ako aj jednotlivé záruky v trestnom práve. Komisia takisto prijala rozhodné kroky na zabezpečenie fungovania jednotného trhu, napríklad na uľahčenie pracovnej mobility, ochranu slobody usadiť sa a odstránenie vývozných obmedzení týkajúcich sa energetických výrobkov. Okrem toho vyzvala členské štáty, aby dodržiavali pravidlá v oblasti železničnej, morskej a leteckej dopravy. V záujme posilnenia EÚ v boji proti praniu špinavých peňazí Komisia vyzvala viacero členských štátov, aby v plnej miere a správne transponovali pravidlá EÚ v tejto oblasti.

Komisia v rámci júlového súboru prípadov nesplnenia povinnosti uzatvára 135 konaní, pri ktorých by sa problémy mohli vyriešiť s členskými štátmi bez toho, aby Komisia musela podniknúť ďalšie právne kroky.

Uplatňovanie práva EÚ v roku 2022

V tejto správe sa uvádzajú opatrenia, ktoré Komisia prijala v roku 2022 s cieľom zabezpečiť, aby pravidlá EÚ vo všetkých oblastiach politiky fungovali v praxi. Ak sa vyskytnú problémy, Komisia v prvom rade úzko spolupracuje s členskými štátmi, aby ich čo najskôr vyriešila. Väčšinou sa jej to podarí – v roku 2022 sa 96 % konaní uzatvorilo predtým, ako sa dostali na súd.

Zo správy však vyplýva, že Komisia v prípade potreby neváha prijať opatrenia na presadzovanie práva – v roku 2022 začala 551 nových konaní v prípade nesplnenia povinnosti. V roku 2022 sa nové konania o nesplnení povinnosti začali voči všetkým členským štátom.

Minulý rok Komisia rozhodla o postúpení celkovo 35 vecí Súdnemu dvoru Európskej únie, čo predstavuje nárast oproti predchádzajúcemu roku (31). V 17 konaniach, ktoré sa začali z dôvodu oneskorenej transpozície smerníc, sa Komisia rozhodla požiadať Súdny dvor, aby dotknutému členskému štátu uložil finančné sankcie. Cieľom uloženia finančných sankcií je zabezpečiť rýchle zabezpečenie súladu s právnymi predpismi a odrádzať od oneskorenej transpozície v budúcnosti.

Vďaka opatreniam Komisie na presadzovanie práva sa takisto podarilo opätovne zabezpečiť súlad s predpismi vo viacerých členských štátoch: v priebehu roka došlo k uzavretiu 489 konaní v prípade nesplnenia povinnosti.

Snaha zamedziť tomu, aby vôbec dochádzalo k porušovaniu predpisov

Na to, aby ľudia a podniky mohli využívať všetky výhody, ktoré im vyplývajú z právnych predpisov EÚ, má zásadný význam včasná podpora, ktorú Komisia poskytuje členským štátom na to, aby zabezpečili správne uplatňovanie práva EÚ a včasnú transpozíciu smerníc. V oznámení Komisie z októbra 2022 sa stanovuje cieľ presadzovať právo EÚ tým, že sa posilnia opatrenia, ktoré zamedzujú tomu, aby k porušovaniu vôbec dochádzalo.

Komisia sa v roku 2022 intenzívnejšie snažila o to, aby sa porušovaniu predpisov v prvom rade zamedzilo. Na ten účel poskytovala členským štátom pri vykonávaní práva EÚ včasnú podporu, a to prostredníctvom praktických usmernení, stretnutí, odbornej prípravy a technickej pomoci. Spolupracovala s členskými štátmi vo viac ako 100 rôznych výboroch, expertných skupinách alebo seminároch s cieľom podporiť dobré vykonávanie práva EÚ. Komisia takisto poskytla viac ako 40 písomných usmernení o výklade a vykonávaní práva EÚ.

Správne uplatňovanie a presadzovanie práva EÚ zostáva naďalej spoločnou zodpovednosťou členských štátov a inštitúcií EÚ. Aby Komisia zabezpečila rýchly súlad s predpismi alebo v niektorých prípadoch zhromaždila informácie na účely vykonania svojho posúdenia, aj naďalej využívala postup EU Pilot. Ide o dialóg s členskými štátmi, ktorý predchádza konaniu o nesplnení povinnosti. Komisia začala v roku 2022 v rámci postupu EU Pilot 279 nových prípadov, čo predstavuje nárast v porovnaní s rokom 2021 (246 nových prípadov)Keďže v minulom roku sa v 74 % prípadov otvorených v rámci uvedeného postupu dosiahla náprava dialógom s dotknutými členskými štátmi, podarilo sa tak vyhnúť začatiu postupu v prípade nesplnenia povinnosti.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

Komisia v neposlednom rade v rámci aktuálne uverejneného hodnotenia identifikovala oblasti, v ktorých môže spolu s členskými štátmi lepšie zabezpečiť presadzovanie a vykonávanie práva EÚ. Odporučilo sa v ňom napríklad zvýšenie podpory pre členské štáty pri vykonávaní práva EÚ, posilnenie transparentnosti opatrení Komisie na presadzovanie práva a systematickejšie monitorovanie vykonávania nariadení. Komisia teraz začne zavádzať tieto odporúčania do praxe.

Zaistenie fungovania jednotného trhu

Z prehľadu výsledkov jednotného trhu vyplýva, že členské štáty dosiahli v roku 2022 určitý pokrok pri vykonávaní a presadzovaní pravidiel vnútorného trhu: percentuálny podiel smerníc týkajúcich sa jednotného trhu, ktoré neboli doposiaľ v plnej miere Komisii oznámené (tzv. deficit v transpozícii), klesol na 1,1 % (z 1,6 % v roku 2021). Percentuálny podiel nesprávne transponovaných smerníc týkajúcich sa jednotného trhu (tzv. deficit súladu) zostal stabilný na úrovni 1,3 %.

Ruská invázia na Ukrajinu preverila fungovanie jednotného trhu. Komisia neochvejne zohrávala svoju úlohu strážkyne zmlúv a podnikla rozhodné kroky proti protekcionistickým opatreniam jednotlivých členských štátov. Išlo najmä o zákazy vývozu vo viacerých hospodárskych odvetviach, napríklad zákaz vývozu obilnín a stavebných materiálov, alebo diskriminačné ceny pohonných hmôt pre vozidlá so zahraničnými poznávacími značkami. Vďaka rýchlym a prísnym opatreniam Komisie na presadzovanie práva mohol jednotný trh naďalej fungovať.

Komisia takisto rozhodne konala s cieľom chrániť voľný pohyb pracovníkov, napríklad tým, že bojovala proti diskriminácii na základe miesta pobytu v súvislosti so zamestnaneckými dávkami alebo rodinnými prídavkami, alebo tým, že presadzovala udeľovanie práva na pobyt uchádzačom o zamestnanie z EÚ, ktorí si prvý raz hľadajú zamestnanie v inom členskom štáte.

Ochrana spoločných hodnôt, základných práv a zásad právneho štátu EÚ

Komisia naďalej presadzovala pravidlá EÚ vo všetkých oblastiach politiky. Dôraz kládla na oblasti, ktoré majú najväčší vplyv na každodenný život občanov a podnikov. Viac ako polovica postupov, ktoré Komisia iniciovala z dôvodu nesprávneho uplatňovania práva EÚ alebo nesúladu vnútroštátnych predpisov s právom EÚ, sa týkala životného prostredia, spravodlivosti a základných práv alebo jednotného trhu.

Komisia podnikla rozhodné kroky s cieľom chrániť spoločné hodnoty, základné práva a zásady právneho štátu EÚ. Začala nové konania, resp. pokračovala v konaniach zameraných na podporu rodovej rovnosti, boj proti diskriminácii, zabezpečenie ochrany oznamovateľov a osobných údajov, ako aj na ochranu nezávislosti súdnictva.

Opatrenia Komisie na presadzovanie práva v roku 2022 priniesli konkrétne výhody pre ľudí a podniky, pretože zlepšili ochranu spotrebiteľov pri nákupe tovaru alebo digitálneho obsahu z ktoréhokoľvek členského štátu. Vďaka týmto opatreniam sa aktualizovali pravidlá v oblasti ochrany zdravia a bezpečnosti pri práci a podporilo sa bezpečnejšie, spravodlivejšie a rozmanitejšie audiovizuálne prostredie. Zabezpečila sa aj transparentnosť vlastníckych a kontrolných štruktúr podnikov a odborníkom z rôznych odvetví sa uľahčilo poskytovať služby v celej Európe.

Súvislosti

Na základe žiadosti Európskeho parlamentu predkladá Komisia od roku 1984 výročnú správu o monitorovaní uplatňovania práva EÚ počas predchádzajúceho roka. Európsky parlament následne prijíma k správe Komisie uznesenie.

Prehľad výsledkov jednotného trhu poskytuje podrobný prehľad o uplatňovaní pravidiel jednotného trhu EÚ v celom Európskom hospodárskom priestore v snahe nájsť možnosti zlepšenia jednotného trhu. Zahŕňa právne predpisy EÚ, ktoré spadajú do pôsobnosti rôznych útvarov Komisie. Prehľad výsledkov sa zameriava na pokrok pri vykonávaní práva EÚ, celkové podmienky podnikania, integráciu jednotného trhu a iné významné politické ciele, ako sú rast a zamestnanosť, odolnosť, digitálne a zelené hospodárstvo. Toto vydanie prehľadu poskytuje aktualizované informácie o presadzovaní pravidiel jednotného trhu EÚ.

V rámci rozdelenia povinností medzi európskymi inštitúciami Komisia vo všeobecnosti zodpovedá za začatie legislatívneho procesu. O jej návrhoch rozhodujú Rada a Európsky parlament. Členské štáty zasa zodpovedajú za včasné a správne uplatňovanie, vykonávanie a presadzovanie práva EÚ vo vnútroštátnom právnom poriadku. Komisia tento kruh uzatvára: po prijatí návrhov, ktoré sa stanú právom EÚ, monitoruje, či ho členské štáty uplatňujú správne, a v opačnom prípade môže podniknúť opatrenia.

O mam

Odporúčame pozrieť

Poľsko: Europoslanci požadujú dodržiavanie zásady o nadradenosti práva EÚ

Poslanci v utorok vyzvali Komisiu, aby v záujme ochrany občanov Poľska a práva EÚ okamžite …

Consent choices