Európska únia, vlajočka. PHOTO: © European Union 2023

Európska komisia podporí 12 cezhraničných projektov spravodajských konzorcií

Dvanásť konzorcií spravodajských organizácií dostalo od EÚ celkovú podporu vo výške 14 miliónov EUR na cezhraničné projekty, ktoré majú posilniť spravodajstvo a spravodajské média v najbližších dvoch rokoch.

Investigatívna žurnalistika, komunitné médiá, žurnalistika v posunkovej reči, podcasty a mládežnícka žurnalistika patria medzi témy projektov dvanástich víťazných konzorcií rozmiestnených po celej EÚ a ďalších krajinách zapojených do programu Kreatívna Európa.

Aktivity financovaných projektov budú zahŕňať vývoj spoločných obchodných a redakčných štandardov, testovanie nových typov redakcií a nových formátov, školiace programy a cezhraničné produkcie. Príjemcovia projektov pracujú s úplnou redakčnou nezávislosťou. Slovenskí partneri sa podieľajú na cezhraničných projektoch Newaves (Collaborative Alliance for Radio Recovery and Boost of Community News Media in Low-density Territories) a TEFI (The Eastern Frontier Initiative).

Tieto projekty boli vybrané po druhevýzve na predkladanie návrhovna žurnalistické partnerstvá v rámci programu Kreatívna Európa v roku 2022. Každý rok sa v rámci tejto iniciatívy zverejňuje nová výzva na novinárske partnerstvá, ktorej cieľom je podporiť cezhraničnú spoluprácu medzi organizáciami spravodajských médií v celej Európe.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Prvá z výziev z roku 2021, v hodnote 8 miliónov EUR, bola dokončená a vyústila do siedmich vybraných projektovTretia a posledná výzva na predkladanie návrhov na novinárske partnerstvá v hodnote 10 miliónov EUR bola zverejnená v decembri 2022 a v súčasnosti sa hodnotí, pričom sa očakáva, že vybrané projekty začnú v roku 2024.

O mam

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices