energeticka unia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európska komisia schválila nové normy pre podávanie správ o udržateľnosti

Európska komisia (EK) v pondelok schválila nové záväzné normy v oblasti podávania správ o udržateľnosti pre veľké a kótované spoločnosti pôsobiace v Európskej únii (EÚ). Informácie poskytované spoločnosťami majú pomôcť investorom, organizáciám občianskej spoločnosti a spotrebiteľom pochopiť vplyv podnikov na životné prostredie, klímu alebo sociálne otázky, uviedla Komisia vo vyhlásení. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Nové pravidlá vytvárajú správnu rovnováhu medzi obmedzením záťaže pre vykazujúce spoločnosti a zároveň im umožňujú preukázať úsilie, ktoré vynakladajú, uviedla eurokomisárka pre finančné služby, finančnú stabilitu a úniu kapitálových trhov Mairead McGuinnessová. Predchádzajúce požiadavky na podávanie správ neboli dostatočné, pretože poskytované údaje sťažovali efektívne porovnávanie podnikov, čo viedlo k „medzere v zodpovednosti“, uviedla Komisia.

Normy sa majú podľa Komisie uplatňovať v širokej škále environmentálnych, sociálnych a riadiacich aspektov (ESG) vrátane zmeny klímy, biodiverzity a ľudských práv. Nové požiadavky EÚ majú zároveň „veľmi vysoký stupeň interoperability“ s globálnymi normami, aby sa zabránilo duplicitám pri podávaní správ, informovala ďalej Komisia.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Pokiaľ Európsky parlament (EP) alebo členské štáty EÚ nezablokujú schvaľovania legislatívy, majú veľké podniky s viac ako 500 zamestnancami zverejniť prvé správy o udržateľnosti v roku 2025. Malé a stredné podniky kótované na burze majú začať s predkladaním správ najneskôr v roku 2029.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia víta prísnejšie obchodné normy pre med, ovocné šťavy, džemy a mlieko

Európska komisia víta politickú dohodu, ktorú dosiahli Európsky parlament a Rada s cieľom preskúmať a …

Consent choices