KK14 archív Niamey - Na snímke ¾udia sa zúèastòujú na pochode v nigerskej metropole Niamey, ktorý zvolali prívrženci generála Abdourahmana Tchianiho, vodcu stredajšieho prevratu v krajine v nede¾u 30. júla 2023. Francúzsko sa pripravuje na evakuáciu svojich obèanov z Nigeru, kde minulotýždòový prevrat rozpútal protifrancúzske nálady a protesty. FOTO TASR/AP FILE - Nigeriens participate in a march called by supporters of coup leader Gen. Abdourahmane Tchiani in Niamey, Niger, Sunday, July 30, 2023. The French Foreign Ministry says Tuesday, Aug.1, 2023 France is planning an imminent evacuation of people seeking to leave Niger after the coup last week in the former French colony. Poster reads: Down with France, long live Putin." (AP Photo/Sam Mednick, File)

EÚ neuzná orgány zodpovedné za štátny prevrat v Nigeri

Európska únia (EÚ) v sobotu vyhlásila, že neuzná nigerských pučistov, ktorí sa tento týždeň uchopili moci, a že pozastavuje bezpečnostnú spoluprácu s touto nepokojnou krajinou. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

„Európska únia neuznáva a nebude uznávať orgány z puču v Nigeri,“ uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Okrem ukončenia rozpočtovej pomoci „sa s okamžitou platnosťou na neurčito pozastavuje aj všetka spolupráca v oblasti bezpečnosti“, dodal. Prezidentská stráž v stredu zadržala demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma a uväznila ho v jeho oficiálnej rezidencii v hlavnom meste Niamey. Ide o najnovší prevrat v africkom regióne Sahel.

Abdourahamane Tchiani, ktorý od roku 2011 viedol prezidentskú gardu, sa v piatok v štátnej televízii vyhlásil za hlavu tejto západoafrickej krajiny. V susednom Mali a Burkine Faso došlo od roku 2020 k dvom vojenským prevratom, keďže tieto krajiny bojujú proti dlhodobým povstaniam vedeným džihádistami, ktorí sú napojení na Islamský štát a al-Káidu. Bazoum „zostáva jediným legitímnym prezidentom Nigeru“, uvádza sa vo vyhlásení, ktoré vyzýva na jeho okamžité prepustenie a žiada, aby vodcovia prevratu niesli zodpovednosť za bezpečnosť prezidenta i jeho rodiny.

Viac..  KÚ: Rodné číslo nevyjadruje pocity, ale fakty. Musí ostať trvalým identifikačným osobným údajom

Borrell ďalej uviedol, že EÚ je pripravená podporiť budúce rozhodnutia prijaté západoafrickým regionálnym blokom ECOWAS, a to „vrátane uvalenia sankcií“. Vedúci predstavitelia Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) sa v nedeľu stretnú v nigérijskej metropole Abuja, kde budú rokovať o nigerskom prevrate, uviedol nigérijský prezident Bola Tinubu.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: EÚ sa pri poľnohospodároch mýlila, teraz sa musí zmeniť

Európska únia (EÚ) sa dopustila omylov, keď v snahe znížiť množstvo emisií skleníkových plynov prinútila …

Consent choices