Ruská vlajka. PHOTO: SITA

EÚ uvalila sankcie na Rusov napojených na propagandistický web RRN

Rada Európskej únie v piatok rozhodla o uvalení sankcií voči siedmim Rusom a piatim subjektom spojeným s prevádzkou webovej stránky RRN (Recent Reliable News), ktorá podľa Únie skresľuje informácie a šíri propagandu na podporu vojny Ruska proti Ukrajine, informuje TASR.

Podľa Rady sa táto kampaň, na ktorej sa podieľajú ruské štátne orgány, opiera o falošné webové sídla, ktoré si prisvojujú identitu vnútroštátnych médií a vládnych webových sídel, ako aj o falošné účty na sociálnych sieťach. Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell k tomu vyhlásil, že RRN je súčasťou širšej hybridnej kampane Ruska proti EÚ a členským štátom. „Zaradením týchto nových mien na zoznam vysielame jasný signál, že vieme, ako manipulujú s naším informačným priestorom a ako fungujú. Sme pevne odhodlaní predchádzať týmto hrozbám, odrádzať od nich a účinne na ne reagovať novými nástrojmi,“ uviedol Borrell.

Rada EÚ oznámila reštriktívne opatrenia voči spoločnosti Inforos a trom z jej zakladateľov. Mediálna organizácia Inforos je podľa Rady úzko prepojená s ruskou vojenskou spravodajskou službou (GRU) a je zodpovedná za zriadenie viac ako 270 propagandistických proxy online médií. Na sankčnom zozname je aj ANO Dialog, ruská nezisková organizácia úzko prepojená s Kremľom, Inštitút ruskej diaspóry, ako aj Social Design Agency a Structura National Technologies – dve ruské IT spoločnosti zapojené do digitálnej dezinformačnej kampane RRN.

Viac..  Prijatie nových pravidiel EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí

EÚ na svoj sankčný zoznam zaradila už celkovo približne 1800 osôb a subjektov. Sankcie znamenajú zmrazenie aktív, pričom občania a firmy v EÚ majú zakázané sprístupňovať peniaze týmto fyzickým a právnickým osobám. Na fyzické osoby sa navyše vzťahuje aj zákaz cestovania, ktorý im bráni vo vstupe na územie EÚ alebo v prechode cezeň.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

peniaze

Európske banky údajne v roku 2023 zaplatili Rusku na daniach vyše 800 mil. eur

Najväčšie európske banky, ktoré stále pôsobia v Rusku, zaplatili minulý rok Moskve na daniach viac …

Consent choices