domace-nasilie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europol pomohol rozbiť zločineckú skupinu sexuálne vykorisťujúcu ženy z Rumunska

Orgány činné v trestnom konaní z Rumunska a Británie za pomoci Európskeho policajného úradu (Europol) zatkli sedem členov organizovanej zločineckej skupiny zodpovednej za obchodovanie s ľuďmi na účely sexuálneho vykorisťovania. Na správu Europolu upozornil spravodajca TASR.

Europol v správe pre médiá spresnil, že obete pochádzajúce z Rumunska boli nútené na prostitúciu a boli predmetom finančného vykorisťovania a násilia na území Spojeného kráľovstva. V priebehu spoločnej akcie začiatkom augusta polícia zadržala rumunských štátnych príslušníkov pri viacerých simultánnych raziách vykonaných v Londýne a v meste Iaši na severe Rumunska.

Vyšetrovanie, ktoré podporil Europol a Agentúra EÚ pre justičnú spoluprácu v trestných veciach (Eurojust), odhalilo, že podozriví privážali zraniteľné ženy z Rumunska do Spojeného kráľovstva. V dôsledku koordinovanej operácie, ktorá bola čiastočne financovaná cez Európsku multidisciplinárnu platformu proti kriminálnym hrozbám (EMPACT), bolo celkovo zachránených osem obetí sexuálneho vykorisťovania. Orgány činné v trestnom konaní zároveň zaistili množstvo zbraní, značnú hotovosť, šperky a jedno luxusné vozidlo.

Podľa správy Europolu boli obete zvyčajne naverbované v Rumunsku predtým, než boli privezené do Spojeného kráľovstva na účely sexuálneho vykorisťovania. Organizovaná zločinecká skupina prevádzkovala v Londýne agentúru eskortných služieb, prostredníctvom ktorej propagovala sexuálne služby poskytované ich obeťami.

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

Členovia zločineckej skupiny privádzali Rumunky ku klientom a inkasovali najmenej polovicu platby. Okrem toho obete museli platiť aj za dopravu, ubytovanie a reklamu, čím sa stali finančne závislými od obchodníkov s ľuďmi. Členovia zločineckej skupiny sa uchýlili aj k vyhrážkam a násiliu. Okrem podozrenia z nútenia žien k prostitúcii sú prevádzači vyšetrovaní aj pre pranie špinavých peňazí.

Europol podporoval vyšetrovanie tejto kauzy od samého začiatku organizovaním operačných stretnutí a zriadením virtuálneho veliteľského stanovišťa vo svojom sídle v Haagu. Počas akčného dňa Europol poskytol analytickú, ako aj operačnú podporu zapojeným policajným silám, nasadil zamestnancov s mobilnou kanceláriou do Rumunska a zúčastnil sa aj na spoločnom vyšetrovacom tíme zriadenom Eurojustom, v ktorom na prípade spolupracovali zástupcovia súdnych orgánov a orgánov činných v trestnom konaní z oboch krajín.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

zena

Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Europoslanci naliehajú na Radu, aby do Charty základných práv EÚ pridala sexuálnu a reprodukčnú zdravotnú …

Consent choices