Vladimír Bilčík, europoslanec. /DEMOKRATI, EPP/. PHOTO: © European Union 2023 - Source : EP

Vladimír Bilčík o posilnení priemyslu čipov v EÚ: Tieto európske opatrenia posilnia európsku sebestačnosť

Polovodiče: Poslanci EP prijali legislatívu na posilnenie priemyslu čipov v EÚ

• Akt EÚ o čipoch posilní strategickú autonómiu a bezpečnosť Európy
• Mechanizmus reakcie na krízové situácie v prípade nedostatku čipov
• 3,3 miliardy eur na výskum a inovácie súvisiace s čipmi

Parlament prijal plány na zabezpečenie dodávok čipov do EÚ posilnením výroby a inovácií a zavedením núdzových opatrení pre prípady nedostatku čipov. Cieľom nového zákona, na ktorom sa už dohodli Parlament a Rada, je vytvoriť priaznivé prostredie pre investície do čipov v Európe urýchlením povoľovacích postupov a uznaním rozhodujúceho významu čipov prostredníctvom tzv. štatútu najvyššieho národného významu. Aj malé a stredné podniky budú mať prospech zo zvýšenej podpory, najmä v oblasti navrhovania čipov, s cieľom podporiť inovácie.

„Vítam opatrenia a finančnú podporu, ktoré povedú k zabezpečeniu dodávok čipov v rámci EÚ. Je to dobrá správa nielen pre Európu, ale aj pre Slovensko. Dlhé čakanie na autá v dôsledku nedostatku čipov pocítili aj mnohí Slováci a Slovenky. Tieto európske opatrenia posilnia európsku sebestačnosť, zabezpečia stabilnejší prístup k novým vozidlám a prinesú priaznivejšie podmienky pre spotrebiteľov,“ hovorí slovenský europoslanec Vladimír Bilčík /Demokrati, EPP/.

Právne predpisy budú podporovať projekty, ktoré zvyšujú bezpečnosť dodávok v EÚ prilákaním investícií a budovaním výrobných kapacít. Poslanci počas rokovaní so zástupcami Rady zabezpečili 3,3 miliardy eur na výskum a inovácie súvisiace s čipmi. Vytvorí sa sieť kompetenčných centier s cieľom riešiť nedostatok zručností v EÚ a prilákať nové talenty pre výskum, dizajn a výrobu.

Mechanizmus reakcie na krízové situácie a riešenie problémov s dodávkami

Vytvorí sa mechanizmus reakcie na krízové situácie, prostredníctvom ktorého Komisia posúdi riziká pre dodávky polovodičov do EÚ. Ukazovatele včasného varovania v členských štátoch sa použijú na spustenie celoeurópskeho varovania o nedostatku.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Tento mechanizmus umožní Komisii vykonávať núdzové opatrenia, ako je uprednostňovanie dodávok výrobkov, ktoré sú obzvlášť postihnuté nedostatkom, alebo vykonávanie spoločného nákupu pre členské štáty. Poslanci tento systém zlepšili zavedením mapovacieho nástroja, ktorý pomôže identifikovať možné nedostatky v dodávkach. Tieto opatrenia budú poslednou možnosťou v prípade krízy v odvetví polovodičov.

Parlament tiež podporil ustanovenia na posilnenie medzinárodnej spolupráce so strategickými partnermi a v oblasti práv duševného vlastníctva s cieľom zaručiť konkurenčné výhody a ochranu pre odvetvie EÚ.

Vyhlásenie spravodajcu

Spravodajca Dan Nica (S&D, RO) uviedol: „Cieľom európskeho aktu o čipoch je posilniť postavenie EÚ v globálnom prostredí polovodičov a riešiť zraniteľné miesta v dodávateľských reťazcoch, ktoré pandémia odhalila. Chceme mať väčší vplyv a byť lídrami, a tak sme zabezpečili 3,3 miliardy eur na výskum a inovácie. Naším cieľom je posilniť technologickú kapacitu a realizovať opatrenia na boj proti potenciálnemu nedostatku. Európa je pripravená čeliť budúcim výzvam v odvetví polovodičov uprednostňujúc strategickú autonómiu, bezpečnosť a priaznivé podnikateľské prostredie.“

Právny predpis bol prijatý 587 hlasmi za, pričom 10 členov hlasovalo proti a 38 sa hlasovania zdržalo. Teraz ho bude musieť schváliť Rada ministrov, aby mohol nadobudnúť účinnosť.

O red

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices