Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonna. PHOTO: ©European Union 2023

C. Colonnová: Európsky projekt musí čeliť vzostupu extrémnej pravice a populistov

Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová sa v utorok vyjadrila v prospech ambiciózneho európskeho projektu, ktorý by mal čeliť vzostupu extrémnej pravice a populistov v Európe. Na správu tlačovej agentúry AFP upozornil spravodajca TASR.

Šéfka francúzskej diplomacie to uviedla v rámci svojho prejavu počas výročného stretnutia s francúzskymi veľvyslancami v Paríži. „V kontexte, v ktorom extrémna pravica posilňuje svoju sieť v Európe, máme kolektívnu zodpovednosť za to, aby bol pozitívny a ambiciózny európsky projekt životaschopný,“ vyhlásila Colonnová. Požiadala francúzskych diplomatov, aby predstavovali Európsku úniu v čo najkonkrétnejšom svetle a upozorňovali, že prístup „každý za seba“ je v rozpore so záujmami ich krajiny.
Upozornila, že populisti, ktorí sa dostali k moci v Európe, neprotestujú proti „maximalizácii“ výhod dosiahnutých členstvom v Únii, ktorú ešte prednedávnom zatracovali.

AFP pripomenula, že v posledných rokoch sa v Európe presadzuje extrémna pravica. Napríklad v Taliansku je od októbra 2022 Giorgia Meloniová na čele vládnej koalície, v ktorej dominuje tento politický prúd. A krajne pravicové a populistické nacionalistické strany formujú aj maďarskú a poľskú vládu a sú súčasťou vládnych koalícií v Lotyšsku a Fínsku a podporujú tiež švédsku exekutívu.

Okrem toho vzostup extrémnej pravice je viac ako citeľný aj v iných členských krajinách EÚ ako Francúzsko, Španielsko či Dánsko. „Nikdy nesmieme zabudnúť hovoriť o tom, že európsky projekt je politický projekt, projekt mieru a demokracie, rámec našej prosperity a slobody. V čase, keď sa na európsky kontinent vrátila vojna, nezabúdajme nikdy, čo je tento európsky ideál, a nikdy nezabudnime o ňom hovoriť, brániť ho a stelesňovať ho. Toto je veľká stávka našej ohlasovanej európskej kampane,“ vysvetlila Colonnová pred zborom diplomatov s odkazom na budúcoročné voľby do Európskeho parlamentu.

Viac..  EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Eurovoľby sa uskutočnia 6. až 9. júna 2024 vo všetkých 27 členských štátoch EÚ a ich výsledok ovplyvní politické smerovanie Európy do konca tohto desaťročia.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Weber: Populisti zvolení do europarlamentu skončia v tábore Putinových priateľov

Voliči, ktorí vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) budú voliť populistov, si musia uvedomiť, že …

Consent choices