Plynový sporák. PHOTO: © European Union 2015

Ceny plynu v Európe v piatok ráno vzrástli

Európske veľkoobchodné ceny plynu v piatok ráno vzrástli, keďže zamestnanci v kľúčových austrálskych závodoch na skvapalnený zemný plyn (LNG) spoločnosti Chevron odštartovali v piatok obmedzené, niekoľkohodinové štrajky. Nepodarilo sa im dosiahnuť dohodu s vedením a ich spor tak otriasa svetovými trhmi s plynom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Európske referenčné ceny plynu po týchto správach vyskočili až o 11 %, čo poukazuje na zraniteľnosť trhu na starom kontinente po minuloročnej energetickej kríze. Obmedzené štrajky sa začali o 13.00 h miestneho času v Perthe v zariadeniach v Gorgone a Wheatstone, ktoré sa vlani podieľali približne 7 % na celosvetových dodávkach LNG.

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze TTF v Amsterdame v piatok o 9.24 h SELČ dosiahla 34,55 eura za megawatthodinu (MWh). To bolo o 1,79 eura alebo 5,48 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Zamestnanci Chevronu v Austrálii plánujú od 7. septembra každý deň niekoľkohodinové protestné akcie. A členovia odborového zväzu Offshore Alliance uviedli, že od 14. septembra na dva týždne úplne zastavia práce. Piatkový obmedzený štrajk zahŕňa prerušenie prác a zákazy nadčasov a niektorých ďalších povinností. Vplyv na dodávky LNG pravdepodobne nebude okamžitý, pričom spotreba plynu je v súčasnosti v Európe aj v Ázii utlmená. Napriek tomu vyhliadky na prerušenie budúcich dodávok zvýšili ceny komodity, pretože predstavujú väčší konkurenčný boj o dodávky počas vrcholu dopytu v čase, keď je na severnej pologuli zima.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

plyn

Ceny plynu v Európe klesajú vďaka zmierneniu chladu a silnejšiemu vetru

Veľkoobchodné ceny plynu v Európe v pondelok ráno klesli, keďže meteorológovia predpovedali kontinentu vyššie teploty …

Consent choices