Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: archív ML

Europoslankyňa Miriam Lexmann: Ak občania vnímajú problém, treba sa ním zaoberať


Európsky parlament si od predsedníčky Európskej komisie vypočul správu o stave Únie, no reflektuje aj aktuálne témy. O novinkách z Európskeho parlamentu v Ranných novinách porozprávala europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH).

Prekvapilo vás otvorenie témy odstrelu vlka? Ako to vidíte vy?

​Nedávno som sa rozprávala s českými poľnohospodármi o čerpaní európskych fondov a viem, že Česká republika čerpá financie na to, aby vytvorili  mechanizmy na chránenie domácich zvierat. Je teda legitímne o tejto veci hovoriť, ale na druhej strane sa musíme pýtať, či na Slovensku robíme dosť, aby tento problém nevnikol alebo nenarastal.

Stotožňujete sa s výrokom „veľa kriku pre nič“?

Neviem, či by som sa s nim stotožnila. Ak to občania považujú za problém, tak sa tým treba zaoberať. Je vhodné otvoriť takúto tému na pôde Európskej únie v prípade, že ju občania vnímajú ako problém a ak má Únia kompetencie nastaviť mechanizmy, ktoré by tvorili patričnú ochranu pre občanov.

Minulý týždeň predniesla predsedníčka Európskej komisie správu o stave Únie. Čo bol pre vás najdôležitejší moment?

Najdôležitejšie pre mňa bolo, keď Ursula von der Leyenová vyjadrila, že Európska únia začne posudzovať uvalenie clá na dovážané čínske autá. Preveruje sa skutočnosť, že Čína ilegálnym spôsobom dotuje výrobcov. Preto sú čínske autá lacnejšie, a preto aj zaplavujú náš trh. Treba povedať, že toto je veľmi dôležitý krok aj pre Slovensko, keďže sme najväčším výrobcom automobilov na počet obyvateľov na svete.

Viac..  Výrobky vyrobené nútenou prácou budú zakázané na jednotnom trhu EÚ

Celý rozhovor s europoslankyňou Miriam Lexmann o aktuálnom dianí v Európskom parlamente: 

(noviny.sk)

O neds

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices