Paolo Gentiloni
Paolo Gentiloni, komisár pre hospodárstvo. PHOTO: © European Union.

P. Gentiloni: Eurozóna sa môže vyhnúť recesii

Európa sa musí vyrovnávať s následkami „dvojitej krízy“, ale región sa môže vyhnúť recesii, uviedol komisár EÚ pre hospodárske záležitosti Paolo Gentiloni. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

„Myslím si, že čelíme dosahu dvojitej krízy,“ povedal Gentiloni v rozhovore pre CNBC. Narážal na geopolitický vplyv ruskej agresívnej vojny proti Ukrajine a jej negatívne dôsledky na európsku ekonomiku. „Táto kríza z geopolitického hľadiska zasiahla, samozrejme, aj USA a celý svet, ale z ekonomiky vážne zasiahla Európu a predovšetkým Nemecko,“ uviedol Gentiloni.

Ruská invázia na Ukrajinu vo februári minulého roka vyvolala v Európe vážne obavy, že výrazne spomalí ekonomiku regiónu. Európe sa však podarilo zabezpečiť si alternatívne dodávky energie, ktoré dovtedy pochádzali najmä z Ruska, a niektoré vlády poskytli úľavu spotrebiteľom, ktorí čelili vysokým nákladom na energie.

Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) ekonomika eurozóny v roku 2022 vzrástla o 3,5 %. Fond v tomto roku počíta so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) eurozóny o 0,8 % a v roku 2024 o 1,4 %. „Rok 2022 sme mali vynikajúci, rástli sme rýchlejšie než USA a Čína,“ uviedol Gentiloni. Tempo rastu sa podľa neho začalo spomaľovať v poslednom kvartáli 2022 a ochladzovanie pokračuje. Podľa Gentiloniho to však nie je recesia a eurozóna sa jej môže úplne vyhnúť.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Európska komisia zverejní nové ekonomické prognózy pre región 11. septembra. Nedávne údaje vyvolali obavy zo spomalenia. Inflácia sa v predchádzajúcich mesiacoch spomalila, ale v auguste opäť stagnovala na 5,3 %. Hoci je nižšia ako na začiatku tohto roka, stále je viac než dvojnásobná v porovnaní s dvojpercentným cieľom Európskej centrálnej banky.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Zimná hospodárska prognóza 2024: Oneskorené oživenie rastu

Po minuloročnom utlmenom raste vstúpilo hospodárstvo EÚ do roku 2024 oslabenejšie, ako sa očakávalo. V …

Consent choices