europska unia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ je závislá od dovozu vzácnych kovov. Dopyt po nich ale narastá natoľko, že sa majú začať ťažiť aj u nás

Európska únia nie je suverénna – čo sa týka závislosti od dovozu vzácnych kovov, ktoré sú hybným motorom pre európsku ekonomiku. Elektromobily, solárne panely a smartfóny – všetky obsahujú takzvané kritické suroviny, ktoré takmer výlučne dovážame. Dopyt po nich však narastá tak extrémne, že sa majú začať ťažiť aj na našom území.

Závislosť Európskej únie od dovozu dôležitých surovín je podľa europoslancov taká obrovská, že by sme nedokázali vyrábať ani len batérie pre elektromobily. „Sme naozaj veľmi závislí od jedného či dvoch štátov od ich dovozu,“uviedol europoslanec Michal Wiezik (PS, REP). „Ide predovšetkým o kobalt, magnézium a lítium,“ dodal europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP).

Od ruskej vojny proti Ukrajine a čoraz agresívnejšej čínskej obchodnej politiky sa podľa europoslancov stali dokonca geopolitickým nástrojom. Iba v prípade lítia ide cez Čínu až 60 percent celosvetovej výroby. „Čína napríklad spracováva a vyrába až 98 percent niektorých vzácnych zemín,“ priblížila europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP).

Europarlament chce, aby sa s ťažbou začalo aj na území Európskej únie. Podľa odhadov bude dopyt po týchto surovinách ročne narastať až o 26 percent. „Cez túto legislatívu by sme mali uľahčiť takzvané povoľovacie procedúry, ktoré sú na Slovensku veľmi zdĺhavé,“ uviedol europoslanec Robert Hajšel (SD).

Kobalt, nikel a po novom už aj hliník – množstvo z nich sa nachádza v už existujúcej elektronike. Po novom sa nebude môcť len tak vyhadzovať, ale recyklovať. „Staré počítače, mobilné telefóny, elektronika, ale aj ďalšie výrobky obsahujú práve tieto kritické suroviny,“ priblížil europoslanec Martin Hojsík (PS, RE). „Bol stanovený smer k európskej suverenite a konkurencieschopnosti. Naším cieľom je budovanie rovnocenných partnerstiev s tretími krajinami,“uzavrela Nicola Beer, europoslankyňa z Nemecka.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

(noviny.sk)

O neds

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Vzácne kovy, na ktorých je EÚ závislá, získame ich lepšou recykláciou

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Kritické …

Consent choices