Monika Beňová, europoslankyňa (Smer-SD/S&D). Photo: Facebook/MB

M. Beňová: Novinári si zaslúžia ochranu, no nemajú robiť politiku

Sloboda by mala patriť k výkonu novinárskeho povolania. Európsky akt o slobode médií má byť prostriedkom ako vytvoriť tlak na členské štáty Európskej únie, aby takúto slobodu garantovali.

Definuje viacero druhov záruk, ktorých cieľom má byť zaistenie plurality názorov. „Za nesprávne považujem, že jednotlivé členské štáty neboli priamo zapojené do diskusie o znení tohto aktu a následne budú len postavené pred hotovú vec,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová.

Návrh pritom obsahuje viacero rozličných nástrojov, ktoré majú chrániť nezávislosť médií pred rôznymi druhmi či už politických alebo ekonomických záujmov. „Zároveň by to však malo platiť aj naopak, to znamená, že médiá by sa mali zdržiavať akéhokoľvek priameho zasahovania do politického boja,“ zdôraznila poslankyňa Európskeho parlamentu.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Slovensko sa v celosvetovom rebríčku slobody tlače drží vysoko. „To môže byť považované za jeden zo znakov kvalitného mediálneho prostredia. O to viac je zarážajúce akým neobjektívnym spôsobom vstupovali viaceré médiá do predvolebnej kampane v našej krajine,“ uzavrela Monika Beňová. Poslanci sa budú aktom o slobode médií zaoberať na dnešnom plenárnom zasadnutí.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií

Európska únia v utorok vyjadrila znepokojenie po tom, ako izraelský parlament schválil nový zákon oprávňujúci …

Consent choices