Volodymyr Zelensky, prezident Ukrajiny. PHOTO: SITA/AP

V. Zelenskyj: Členstvo Ukrajiny v EÚ je už len otázkou času

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v pondelok presvedčenie, že členstvo jeho krajiny v Európskej únii je už len otázkou času, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Zelenskyj to povedal vo svojom pravidelnom večernom videopríhovore po návšteve vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella v Kyjeve. „My všetci vieme, že je len otázkou času, keď sa Ukrajina stane členom EÚ,“ podotkol Zelenskyj. Ukrajinský prezident v súvislosti s vopred neohláseným zasadaním ministrov zahraničných vecí 27 členských krajín Únie v Kyjeve dodal, že toto „stretnutie sa v podstate konalo už v EÚ“.

Počas pondelkovej historickej návštevy vyslali šéfovia diplomacií členských krajín Únie v Kyjeve spoločný znak podpory pre Ukrajinu, píše DPA. Ide tiež o prvý prípad, kedy sa zasadnutie ministrov konalo mimo hraníc EÚ. Na schôdzke sa zaoberali čo najefektívnejšími formami pomoci Ukrajine v čase, keď sa krajina bráni proti ruskej vojenskej invázii. Slovenskú republiku na stretnutí zastupoval minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský, ktorý označil prítomnosť šéfov diplomacie v Kyjeve za „symbol toho, že Európska únia neopúšťa Ukrajinu“.

(TASR)

Viac..  Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices