Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

M. Beňová: Pri riešení migrácie musíme stavať na tom, kde sa vieme dohodnúť

Plénum Európskeho parlamentu sa dnes zaoberalo aj stavom rokovaní ohľadom komplexného európskeho paktu o azyle a migrácií.

Zatiaľ sa, bohužiaľ, javí, že namiesto skutočných riešení, na ktorých by bolo možné dosiahnuť zhodu, sa tu stále hľadajú nové spôsoby akými priamo alebo nepriamo nútiť členské krajiny k prijímaniu nelegálnych migrantov,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Viaceré štáty, vrátane našich susedov, pritom s takýmto prístupom dlhodobo nesúhlasia.

Namiesto živenia roky trvajúcich sporov by sme sa mali snažiť stavať na tom, kde sa vieme dohodnúť. Medzi takéto opatrenia pritom rozhodne nepatrí 20 tisícový poplatok za jedného neprijatého migranta,“ zdôraznila europoslankyňa. Podobné návrhy možno vnímať na úrovni vydierania, čím len prispievajú k ďalšej destabilizácii.

Viac..  EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Cestou je cielené posilňovanie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže a zlepšenie schopnosti krajín sledovať kto prichádza do Európy. „Zhoda panuje na tom, že migráciu treba účinne riešiť s krajinami odkiaľ tí ľudia do Európy prichádzajú. Druhým bodom je posilnenie ochrany vonkajšej schengenskej hranice a zabúdať nesmieme ani na princíp tzv. flexibilnej solidarity,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices