Peter Mišík, štátny zástupca MZVaEZ SR. PHOTO TASR - Jaroslav Novák

P. Mišík: V čase globálnych výziev je kľúčovou prioritou EÚ spolupráca s partnermi v Zálive

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Peter Mišík sa 9. a 10. októbra 2023 zúčastnil na 27. Spoločnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ a Rady pre spoluprácu v Zálive (GCC), ktoré sa konalo v Maskate.
Ministerky, ministri a štátni tajomníci rezortov zahraničných vecí členských štátov Únie i GCC diskutovali predovšetkým o vzájomnej spolupráci, regionálnej situácii, prechode na zelenú ekonomiku či humanitárnej pomoci. Vo svetle aktuálneho diania sa diskusia zamerala aj na vývoj v Izraeli.  „V čase rastúcej neistoty a závažných globálnych a regionálnych výziev je kľúčovou prioritou EÚ posilnená a prehĺbená spolupráca s partnermi v Zálive. Považujem za významné, že sme spoločne odsúdili vážny vývoj v Izraeli a Gaze, útoky proti civilistom a zdôraznili naliehavú potrebu deeskalácie a dialógu vedúcemu k dvojštátnemu riešeniu. Strategické partnerstvo EÚ a GCC je zároveň predpokladom pre silnú reakciu na globálne humanitárne a rozvojové potreby a bezpečnostné výzvy. Obe strany môžu zo silnejšieho strategického partnerstva profitovať,“ vyhlásil P. Mišík.
Štátny tajomník spresnil, že priestor na hlbšiu spoluprácu existuje aj v humanitárnej spolupráci. „Výmena skúseností medzi EÚ a krajinami Zálivu, budovanie národných kapacít a odolnosti, podpora regionálnych a medzinárodných organizácií a zdieľanie zodpovednosti v humanitárnej spolupráci budú v konečnom dôsledku prínosné pre kontakt medzi obyvateľmi oboch regiónov,“ doplnil P. Mišík.
Na zasadnutí, ktoré organizovalo ománske predsedníctvo GCC, sa zúčastnení zaoberali aj otázkami aktuálnej bezpečnostnej situácie. Hovorili o dianí v Izraeli, na Ukrajine, v Sýrii, v Jemene, v Sudáne a v regióne Afrického rohu. Témou rokovania bolo aj zavádzanie stratégií na plnenie klimatických záväzkov, a to v kontexte nadchádzajúceho klimatického samitu COP28 v Dubaji v decembri 2023. Na okraj zasadnutia sa štátny tajomník Peter Mišík stretol s honorárnym konzulom SR v Ománe M. Al-Harthym.
Viac..  Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

O mam

Odporúčame pozrieť

P. Mišík: Rozširovanie EÚ bude výzvou pre členské krajiny, ale tiež veľkou príležitosťou

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Peter Mišík sa 21. – …

Consent choices