Vlajky únie. PHOTO: © European Union 2011 - Source : EP

Rozpočet EÚ na rok 2024: riešenie budúcich výziev prostredníctvom revízie

Europoslanci zvýšili rozpočet EÚ na rok 2024 s cieľom riešiť dôsledky ruskej vojny proti Ukrajine, podporiť malé a stredné podniky, mladých ľudí a výskum a posilniť strategickú autonómiu EÚ.

Podľa poslancov nový geopolitický a hospodársky kontext spojený so zhoršujúcou sa krízou v oblasti klímy a biodiverzity viedol ku vzniku „nových politických potrieb“. Pripomínajú obmedzenia súčasného finančného usporiadania EÚ a zosúlaďujú svoju pozíciu k rozpočtu na rok 2024 so svojou pozíciou k navrhovanej revízii dlhodobého rozpočtu EÚ v polovici trvania (VFR, viacročný finančný rámec), v rámci ktorej Parlament očakáva, že do rozpočtu EÚ v rokoch 2024 – 2027 pribudne až 75,8 miliardy eur.

Na základe tohto plánovaného navýšenia poslanci v roku 2024 posilnili iniciatívy na zlepšenie strategickej autonómie EÚ, ale aj na humanitárnu pomoc, migráciu a vonkajšiu pomoc. Tvrdia, že „revidované nariadenie o VFR musí poskytnúť rámec pre rozpočet na rok 2024″. Členské štáty sa ešte musia dohodnúť na spoločnej pozícii k revízii.

Podpora kľúčových programov EÚ, obnovenie financovania kľúčových programov škrtnutých vládami EÚ

Parlament tiež zvrátil škrty Rady vo svojej rokovacej pozícii (772 miliónov eur) na úroveň pôvodného návrhu rozpočtu od Komisie. Poslanci tiež zvýšili financovanie programov a politík, ktoré považujú za nevyhnutné na riešenie dôsledkov vojny na Ukrajine a vysokých cien energie. To ďalej pomôže obnove po pandémii a posilní zelenú transformáciu a podporí mladých ľudí posilnením programu Erasmus+ zohľadnením vyššej inflácie a vyšších životných nákladov a sprístupnením programu všetkým.

Stanovisko Parlamentu je zhrnuté v sprievodnom uznesení, ktoré bolo prijaté 424 hlasmi za, 101 členov hlasovalo proti a 102 sa hlasovania zdržalo.

Vyhlásenia spravodajcov

Siegfried Mureșan (EPP, RO), hlavný spravodajca pre rozpočet EÚ na rok 2024 (pre oddiel III —

Komisia) povedal: „Parlament dnes prijal silnú pozíciu k rozpočtu EÚ na rok 2024 so širokou podporou všetkých proeurópskych skupín. Náš jednotný front uprednostňuje posilnenie výskumu, inovácií a štipendií v rámci programu Erasmus+, zvýšenie finančných prostriedkov pre východné susedstvo v reakcii na ruskú agresiu na Ukrajine a posilnenie tradičných oblastí, ako je poľnohospodárstvo, najmä pre mladých poľnohospodárov. Naša pozícia je založená na našom postoji k revízii dlhodobého rozpočtu EÚ a teraz sme pripravení rokovať o rozpočte na rok 2024, ktorý bude vychádzať z tejto revízie.“

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Nils Ušakovs (S&D, LV), spravodajca pre ostatné sekcie uviedol: „Parlament zdôrazňuje, že je potrebné, aby všetky inštitúcie EÚ mali dostatočné zdroje na splnenie svojich právnych a zmluvných záväzkov a na plnenie svojich mandátov. Uznávajúc zdržanlivosť, ktorá sa prejavila pri rozpočte na rok 2024, poslanci zabezpečia, aby inštitúcie mohli efektívne fungovať.“

Ďalší postup

Hlasovaním v pléne začínajú trojtýždňové „zmierovacie“ rozhovory s Radou s cieľom dosiahnuť dohodu medzi oboma inštitúciami včas pre prípravu rozpočtu na budúci rok, o ktorom bude Parlament hlasovať a ktorý podpíše jeho predsedníčka do konca tohto roka.

Súvislosti

Viac ako 90 % rozpočtu EÚ financuje činnosti v teréne v krajinách EÚ aj mimo nich. Zdroje idú občanom, regiónom, mestám, poľnohospodárom, výskumným pracovníkom, študentom, mimovládnym organizáciám a podnikom.

Rozpočet EÚ je jedinečný. Na rozdiel od vnútroštátnych rozpočtov, ktoré sa vo veľkej miere používajú na poskytovanie verejných služieb a financovanie systémov sociálneho zabezpečenia, rozpočet EÚ je predovšetkým investičným rozpočtom.

Čo sú záväzky a platby?

Záväzky sú celkový objem zmluvných záväzkov pre budúce platby, ktoré sa môžu uskutočniť v danom roku. Záväzky sa potom musia splniť platbami buď v tom istom roku, alebo, najmä v prípade viacročných projektov, v nasledujúcich rokoch.

Platby sú skutočné peniaze vyplatené v danom roku z rozpočtu EÚ na pokrytie záväzkov z bežného a predchádzajúcich rokov.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o rozpočte: Europoslanci chcú opäť zvyšovať výdavky, nie je to správne

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices