dron
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Komisia stanovuje pravidlá na riešenie potenciálnych hrozieb zo strany civilných dronov

Európska komisia prijala oznámenie o boji proti hrozbám, ktoré predstavuje nezákonné a nebezpečné používanie dronov určených na civilné použitie. Týmto oznámením Komisia stanovuje komplexnú politiku EÚ v oblasti boja proti dronom, ktorej cieľom je zabezpečiť, aby rýchly technologický vývoj a rastúci počet dronov neviedli k nekontrolovanému nárastu hrozieb v civilnom priestore. Slúži tiež na vytvorenie harmonizovaného politického rámca a dosiahnutie dohody na spoločnom výklade príslušných postupov na riešenie nepretržite sa vyvíjajúcich hrozieb.

Drony formujú budúcnosť európskeho hospodárstva a spoločnosti najmä v oblasti dopravy, obrany, obchodu a služieb. Oprávnené používanie dronov je kľúčovou súčasťou cesty k dvojakej zelenej a digitálnej transformácii.

Ako sa uvádza v programe boja proti terorizmu, hoci EÚ sťažila používanie určitých dronov na nekalé účely, ich rýchlo sa rozvíjajúce spôsobilosti predstavujú rastúce bezpečnostné riziká. Zneužívajú ich pašeráci a obchodníci s drogami, pričom podozrivé drony boli spozorované v blízkosti kritickej infraštruktúry, čo naznačuje potenciálne zneužitie dronov na účely nepriateľského zhromažďovania informácií. Nezákonné používanie dronov môže mať navyše vplyv aj na osobnú bezpečnosť a právo jednotlivcov na súkromie, najmä keď sa drony prevádzkujú v obytných oblastiach.

K oznámeniu sú priložené dve príručky vypracované Spoločným výskumným centrom Komisie, ktoré obsahujú praktické usmernenia týkajúce sa kľúčových technických aspektov politiky EÚ v oblasti dronov.

Opatrenia na boj proti hrozbe zo strany civilných dronov

V dnes predloženom oznámení sa uvádzajú rôzne opatrenia súvisiace s budovaním komunít a výmenou informácií medzi členskými štátmi, ako aj jasné opatrenia zamerané na ich podporu formou usmerňovania, odbornej prípravy, financovania a operačných postupov. Stanovuje sa v ňom šesť jasných činností na účinné vykonávanie politiky EÚ v oblasti dronov:

  • Výmena osvedčených postupov a informácií zjednodušením práce v rámci existujúcich iniciatív a zriadením expertnej skupiny Komisie pre obranu proti dronom.
  • Preskúmanie regulačných opatrení identifikovaním regulačných potrieb a možnosti harmonizácie právnych predpisov a postupov v celej EÚ.
  • Pomoc členským štátom pri výbere z rozsiahlej škály komerčných kybernetických a nekybernetických technológií v oblasti obrany proti dronom, ktoré sú dostupné na trhu, a to poskytovaním poradenstva a usmernení napríklad prostredníctvom osobitnej expertnej skupiny pre obranu proti dronom, ako aj v rámci činnosti Spoločného výskumného centra (JRC).
  • Ponuka praktických usmernení a operačnej podpory členským štátom formou rozšírenia existujúcej odbornej prípravy v oblasti obrany proti dronom napríklad na súkromný sektor zaisťujúci bezpečnosť a na orgány presadzovania práva.
  • Podpora výskumu a inovácií prostredníctvom dostupných rozpočtových programov, ako je Horizont Európa.
  • Zvýšenie finančnej podpory prostredníctvom vyhlásenia výzvy na predkladanie návrhov týkajúcich sa riešení na obranu proti dronom v rámci pracovných programov tematického nástroja Fondu pre vnútornú bezpečnosť na roky 2026 – 2027.
Viac..  EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Ďalšie kroky

Činnosti uvedené v danom oznámení sa vzťahujú na obdobie končiace sa rokom 2030. Do roku 2027 sa uskutoční priebežné hodnotenie, pričom úplná revízia programu EÚ na obranu proti dronom je naplánovaná najneskôr do roku 2030.

Súvislosti

Stratégii EÚ pre bezpečnostnú úniu, ako aj v programe boja proti terorizmu pre EÚ sa zdôrazňuje, že hrozba nespolupracujúcich dronov je v Európe závažným problémom. Tento balík predpisov bol ohlásený ako hlavná akcia už v oznámení Komisie z roku 2022 Stratégia v oblasti dronov 2.0 pre inteligentný a udržateľný ekosystém bezpilotných vzdušných prostriedkov v Európe.

Komisia spolupracuje s členskými štátmi a inými zainteresovanými stranami v boji proti potenciálnym hrozbám, ktoré predstavujú drony, a to od roku 2016, keď sa uskutočnil prvý seminár EÚ o obrane proti dronom. Odvtedy sa zaviedlo široké spektrum iniciatív vrátane financovania projektov budovania komunít, výmeny informácií a rozvoja najlepších postupov.

O mam

Odporúčame pozrieť

emisie, znecistenie ovzdusia

Priemyselné emisie: Poslanci sú za revíziu pravidiel na zníženie znečistenia

Európsky parlament prijal svoju pozíciu na rokovania s Radou o pravidlách na zníženie znečistenia a …

Consent choices