Srbsko - Kosovo. PHOTO: PHOTO: © European Union 2018

Srbsko a Kosovo musia pracovať na deeskalácii situácie v severnom Kosove

Podľa aktuálneho uznesenia presadzuje srbská vláda voči Kosovu a svojim západným partnerom veľmi nebezpečnú politiku. Prijatý text čo najdôraznejšie odsudzuje „ohavný a zbabelý teroristický útok dobre organizovanej srbskej polovojenskej jednotky na kosovských policajtov“ v Banjska/Banjskë 24. septembra 2023 a naliehavo vyzýva všetky strany, aby napätú situáciu v severnom Kosove zmiernili.

Poslanci pozorne sledujú prebiehajúce vyšetrovania kosovských orgánov a naliehavo vyzývajú Srbsko, aby plne spolupracovalo a postavilo osoby zodpovedné za útok, ktoré sa v súčasnosti zdržiavajú v Srbsku, pred súd vrátane uľahčenia ich vydania do Kosova.

Nebezpečná politika Srbska voči Kosovu a jeho západným partnerom

Agresívne vojenské správanie spolu s radikalizovanými politickými odkazmi v Srbsku a silnými náznakmi zapojenia srbského štátu do nedávneho politického násilia na severe Kosova naznačuje, že srbská vláda presadzuje veľmi nebezpečnú, ale súdržnú politiku voči Kosovu a jeho západným partnerom. Poslanci sú tiež znepokojení dôkazmi, ktoré spájajú násilné zločinecké skupiny na severe Kosova so Srbskom so srbským štátom.

Ak vyšetrovanie zistí priamu účasť srbského štátu na útokoch z 24. septembra, Komisia by mala podľa poslancov zmraziť finančné prostriedky poskytnuté Srbsku v rámci nástroja predvstupovej pomoci III. Vyzývajú tiež Radu, aby prijala cielené reštriktívne opatrenia proti destabilizačným aktérom na severe Kosova a vedúcim predstaviteľom hlavných sietí organizovanej trestnej činnosti, vrátane zmrazenia aktív a zákazu cestovania.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Práca na mierovom riešení sporu prostredníctvom dialógu

Parlament vyzýva Srbsko a Kosovo, aby odsúdili všetky formy násilia a provokácie a zastavili akékoľvek kroky, ktoré by mohli ďalej eskalovať napätie, a aby aktívne pracovali na mierovom riešení sporu prostredníctvom dialógu sprostredkovaného EÚ.

Komisia by podľa poslancov mala pôsobiť ako sprostredkovateľ v procese normalizácie a vyhnúť sa ustupovaniu voči Srbsku a žiadajú, aby Rada zrušila negatívne opatrenia, ktoré prijala voči Kosovu a obnovila kontakty na najvyššej úrovni s jeho prezidentkou a kosovskou vládou. V uznesení tiež vyzvali Komisiu, aby do konca roka 2023 vypracovala a predložila transparentný a ambiciózny plán Kosova na integráciu.

O mam

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices