Premiér SR Robert Fico a predsedníčka EK Ursula von der Leyen. PHOTO: Úrad vlády SR

Fico šéfku EK informoval, že nová vláda SR nebude vojensky podporovať Ukrajinu

Slovenský premiér Robert Fico vo štvrtok predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyenovú informoval, že nová vláda SR nebude vojensky podporovať Ukrajinu a zameria sa len na humanitárnu pomoc. TASR o tom informuje na základe premiérovho vyjadrenia na sociálnej sieti a tlačovej správy strany Smer-SD.

Fico sa s von der Leyenovou stretol pred zasadnutím Európskej rady, známom ako summit EÚ, v Bruseli. „Veľmi jasne som na začiatku môjho štvrtého mandátu predsedu vlády SR vyslovil kritiku na adresu EK za to, ako odignorovala hrubé porušovanie ľudských práv a zneužívanie trestného práva proti opozícii na Slovensku,“ uviedol premiér.

Predsedníčke EK povedal, že nová vláda pripravuje v reakcii zmeny Trestného zákona a Trestného poriadku. Tiež by podľa svojich vyjadrení privítal konzultácie v spojitosti s týmito zmenami, s čím von der Leyenová súhlasila. „Rovnako som informoval predsedníčku EK, že nová slovenská vláda nebude vojensky podporovať Ukrajinu a že sa sústredíme len na humanitárnu pomoc,“ uviedol premiér. Šéfka EK podľa jeho vyjadrení rešpektuje suverénne právo členských krajín vojensky podporovať alebo nepodporovať Ukrajinu a ocenila postoj SR k humanitárnej pomoci. Premiér SR dodal, že s predsedníčkou EK si vymenil názory aj na ďalšiu európsku agendu, ako je migrácia a revízia čerpania európskych fondov.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices