Srbsko - Kosovo. PHOTO: PHOTO: © European Union 2018

Viacerí predstavitelia EÚ sa pred summitom stretli s Kurtim a Vučičom

Kosovský premiér Albin Kurti a srbský prezident Aleksandar Vučić sa vo štvrtok krátko pred začatím summitu EÚ stretli s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, niekoľkými lídrami krajín EÚ a osobitným predstaviteľom EÚ pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom Miroslavom Lajčákom. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Týždenník Politico spresnil, že okrem Michela a Lajčáka sa na bilaterálnych rokovaniach s Kurtim a Vučičom zišli aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, nemecký kancelár Olaf Scholz, francúzsky prezident Emmanuel Macron a talianska premiérka Giorgia Meloniová. Stretnutia sa konali v bruselskom hoteli Sofitel, v blízkosti sídla Európskej rady, kde po 15.00 h lídri EÚ zavítali na summit. Európski lídri najskôr rokovali s Kurtim a potom separátne s Vučičom.

K stretnutiu predstaviteľov inštitúcií a krajín EÚ s lídrami z Kosova a Srbska došlo v čase rastúceho napätia medzi oboma krajinami. Napätie sa vystupňovalo koncom septembra, keď na sever Kosova preniklo asi 30 ozbrojencov, ktorí zastrelili policajta a na niekoľko hodín sa zabarikádovali v pravoslávnom kláštore v obci Banjska. Počas obliehania kosovská polícia zastrelila troch z nich. EÚ od Bruselu a Prištiny žiada, aby začali pracovať na deeskalácii napätia a obnovili vzájomný dialóg.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Lajčák navštívil kosovské aj srbské hlavné mesto minulý víkend spolu s vysokopostavenými diplomatmi z USA, Nemecka, Francúzska a Talianska. Medzi Srbskom a Kosovom panujú napäté vzťahy už od konca 90. rokov, keď proti sebe bojovali srbské jednotky a albánski povstalci. Kosovo, kde žijú prevažne Albánci, vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska vo februári 2008, Belehrad ho však stále považuje za svoju provinciu. Z približne 1,8 milióna obyvateľov Kosova je asi 120.000 etnických Srbov.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices