summit
PHOTO: © European Union.

Lídri EÚ budú na summite rokovať o konflikte v Gaze, pomoci Ukrajine a migrácii

Dvojdňový summit lídrov EÚ, ktorý sa začne vo štvrtok popoludní v Bruseli má okrem dávnejšie dohodnutých tém ponúknuť aj odpoveď na to, ako sa Európska únia postaví k najnovšej vlne násilia medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Predseda Európskej rady Charles Michel to uviedol v pozývacom liste pre šéfov vlád a štátov EÚ, v ktorom zdôraznil, že summit prichádza v čase „veľkej globálnej nestability a neistoty, ktorú zhoršil vývoj na Blízkom východe“. „Tento vývoj si vyžaduje našu okamžitú pozornosť bez toho, aby nás odvádzala od našej podpory Ukrajine. Našou zodpovednosťou je zostať jednotní a súdržní a konať v súlade s našimi hodnotami zakotvenými v zmluvách,“ upozornil Michel.

Očakáva, že vo štvrtok lídri opätovne odsúdia brutálne teroristické útoky Hamasu, uznajú právo Izraela brániť sa a zopakujú výzvu na okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov. Dá sa tiež očakávať, že lídri EÚ vyzvú obe strany na „humanitárnu prestávku“ v bojoch, aby bolo možné dodať pomoc do pásma Gazy a zachrániť čo najviac ohrozených civilistov.

Debaty týkajúce sa Ukrajiny majú potvrdiť pokračovanie podpory EÚ Ukrajincom tak dlho, ako to bude potrebné, čo zahŕňa aj dodávky vojenskej pomoci. Niektoré členské krajiny chcú využiť zmrazené ruské aktíva na obnovu Ukrajiny, podľa viacerých diplomatických zdrojov je však najpravdepodobnejšie využitie súvisiacich výnosov ako samotných aktív.  Dopredu bolo dohodnuté, že témou rokovaní októbrovej Európskej rady bude migrácia, ktorej sa lídri EÚ venovali aj na summite koncom júna. Lídri nadviažu na doterajšie rokovania a zhodnotia kroky prijaté od poslednej diskusie počas neformálneho summitu EÚ v Granade.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová rovnako v liste adresovanom premiérom a prezidentom upozornila, že neregulárna migrácia sa tohto roku prejavila na rôznych trasách a v rôznych členských štátoch. Lídrom členských krajín pripomenula potrebu venovať sa štyrom hlavným pilierom riešenia migrácie: zvýšiť ochranu vonkajších hraníc a zabrániť nelegálnym príchodom; posilniť spoločný boj proti pašovaniu migrantov a zvýšiť návraty nelegálnych utečencov; lepšie využívať kolektívnu „páku“ EÚ pri rokovaní s partnerskými krajinami a konať jednotne v prospech zaručenia bezpečnosti a slobody európskych občanov, čo znamená vyhýbať sa zavádzaniu kontrol na vnútorných hraniciach.

Vo štvrtok sú na programe aj debaty o revízii viacročného finančného rámca EÚ. Očakáva sa však iba prijatie usmernení, na čo sa najviac sústrediť, a príslušnú dohodu lídri zrejme schvália až v decembri. Mimo oficiálnych rokovaní dôjde vo štvrtok popoludní aj k sérii individuálnych a separátnych stretnutí niektorých lídrov EÚ so srbským prezidentom Aleksandron Vučičom a kosovským premiérom Albinom Kurtim, v rámci snáh o zmiernenie napätia medzi Belehradom a Prištinou. Piatková časť rokovaní bude venovaná hospodárstvu a konkurencieschopnosti s cieľom hľadať vhodné opatrenia na zabezpečenie dlhodobej prosperity za situácie, keď iní medzinárodní aktéri výrazne dotujú svoj priemysel a spoločnosti.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices