Fico
Slovenský premiér Robert Fico. PHOTO: © European Union- EP.

Fico pôjde na prvú návštevu do Prahy, obchodne navštívi Áziu a Latinskú Ameriku

Prvá zahraničná pracovná návšteva premiéra SR Roberta Fica povedie do Prahy a má snahu oživiť Vyšehradskú štvorku (V4). V piatok po skončení dvojdňového summitu EÚ v Bruseli to potvrdil predseda vlády.

Fico spresnil, že po bilaterálnom stretnutí s českým premiérom Petrom Fialom sa dohodli na jeho oficiálnej návšteve Českej republiky. Bude to jeho prvá zahraničná pracovná návšteva a uskutoční sa po skončení afrického turné, ktoré má Fiala dávnejšie naplánované.

Premiér dodal, že po rozhovore s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom sa dohodol aj na návšteve Berlína, termín ešte musia obe strany spresniť.

„V rozumnom čase chcem v rámci zahraničných obchodných ciest pripraviť návštevu krajín ako Vietnam a Čína, potom to bude Stredná a Latinská Amerika, kde malo kedysi Slovensko dobré pozície a bolo silným investorom napríklad na Kube. Zaujímavé možnosti vidím aj vo Venezuele. Pokiaľ ide o Vietnam a Čínu, sú to tradičné destinácie, kde sa Slovensko musí hlásiť,“ vysvetlil.

Dodal, že navštíviť chce v čo najkratšom čase aj všetky krajiny Vyšehradskej štvorky, a vyjadril ľútosť, že momentálne je činnosť tohto zoskupenia „zmrazená“.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Fico uviedol, že Fiala ako premiér Česka, ktoré momentálne predsedá V4, nezvolá stretnutie lídrov tohto zoskupenia, pokým nebude jasné, kto zostaví novú vládu v Poľsku.

Podľa jeho slov by však mali pokračovať stretnutia, napríklad na úrovni ministrov financií V4. Lebo práve teraz, počas diskusií členských krajín EÚ o revízii dlhodobého rozpočtu eurobloku, by štyri krajiny s rovnakým názorom na túto revíziu mohli dôraznejšie presadiť svoje záujmy. Bez ich súhlasu by totiž žiaden konsenzus na úrovni EÚ nebol možný.

(TASR).

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices