kino
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ napriek vojne na Ukrajine organizuje v Moskve filmový festival

V Moskve sa od 1. do 15. novembra pod mottom „Kino spája“ uskutoční Európsky filmový festival, na ktorom sa predstaví 21 filmov z krajín EÚ vrátane Nemecka, Francúzska, Španielska, Talianska, Českej republiky a Luxemburska. Vlani sa festival nekonal pre ruskú inváziu na Ukrajinu. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA.

Aj v zložitom kontexte ruskej vojny proti Ukrajine chce EÚ ukázať, že vzťahy medzi Európanmi a Rusmi môžu pokračovať, uviedol veľvyslanec Európskej únie v Rusku Roland Galharague. Hoci EÚ pre vojnu na Ukrajine ukončila spoluprácu s ruskou vládou, podľa neho by sa to nemalo odzrkadliť na obyvateľoch Ruska. „Kino spája ľudí… Ruská kultúra a umenie slúžia ako zdroj obohatenia pre filmových tvorcov aj v Európe,“ dodal Galharague. Na festivale, ktorý prebiehať on-line, sa predstavia aj dve koprodukcie s účasťou Ruska.

Počas neverejného predstavenia programu festivalu organizovaného EÚ v Moskve sa na obrazovke zobrazili slogany o slobode a ľudských právach. Niektorí hostia hovorili o atmosfére zastrašovania a strachu vo všetkých sférach ruskej spoločnosti. Filmy vrátane dokumentov sa budú premietať v pôvodnom znení s titulkami na platforme Coolplay. Prístup bez predchádzajúcej registrácie bude možný len z Ruska alebo pre ľudí v zahraničí s prístupom k VPN (virtuálnej privátnej sieti).

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Mnoho ruských umelcov opustilo svoju vlasť, pretože už nemôžu slobodne pracovať v krajine, kde je západná kultúra niekedy oficiálne démonizovaná, konštatuje DPA. Najmä filmári kritizujú cenzúru zo strany ruského ministerstva kultúry, ktoré napríklad odmieta udeľovať licencie na distribúciu filmov v kinách.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices