Dmytro Kuleba, ukrajinský minister zahraničných vecí. PHOTO: ©European Union 2023

D. Kuleba: Ukrajina je na dobrej ceste k začatiu rokovaní o vstupe do EÚ

Ukrajina je na dobrej ceste splniť svoje záväzky na začatie rokovaní o vstupe do Európskej únie. Vo štvrtok to uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. „Sme optimistickí. Urobili sme veľa reforiem a schválili sme legislatívu potrebnú na splnenie, na implementáciu odporúčaní,“ povedal Kuleba v Berlíne.

Šéf ukrajinskej diplomacie verí, že tieto reformy „vydláždia cestu k rozhodnutiu Európskej rady o otvorení prístupových rokovaní s Ukrajinou“. Ukrajina požiadala o členstvo v EÚ iba niekoľko dní po začiatku ruskej invázie vlani vo februári. Následne jej bol v júni udelený štatút kandidátskej krajiny. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v septembri uviedla, že Kyjev urobil veľký pokrok vo svojej snahe o členstvo v EÚ.

Rozširovanie EÚ bude kľúčovou témou summitu EÚ 14. a 15. decembra v Bruseli. Európska komisia dovtedy predloží správy o žiadostiach Ukrajiny a Moldavska. Kuleba vyzval, aby prebiehajúca reforma EÚ nespomaľovala prístupový proces. „Musíme nájsť správnu rovnováhu medzi procesom reformy Európskej únie a pokračovaním v rozširovaní,“ povedal. Členovia EÚ vedú debaty o tom, či je potrebné dokončiť reformy eurobloku pred alebo po prijatí nových členských krajín.

Viac..  Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices