Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: European Parliament 2023.

Hospodársky rast vplýva aj na naše vzťahy, tvrdí europoslanec Eugen Jurzyca

Aktuálne dianie v europarlamente v štúdiu priblížil poslanec Európskeho parlamentu Eugen Jurzyca. Rozobral témy hospodárskeho rastu, rozpočtu EÚ a aj finančnej podpory centrálne vybraných odvetví.

Na začiatok prosím vysvetlite, čo je to hospodársky rast, prečo sa sleduje a prečo je taký dôležitý?

Vieme všetci, že Slovensko z hľadiska hospodárskeho rastu je na tom veľmi zle. V poslednej dekáde sa začalo prepadávať. Predtým sme boli na čele, predbiehali sme krajiny V4 a iné, no teraz to vyzerá veľmi zle a prepadli sme sa takmer na dno. Úlohou číslo jeden je ho znovu naštartovať, pretože je lepšie byť zdravý a bohatý než chorý a chudobný.

Hospodársky rast odzrkadľuje aj životnú úroveň ľudí v určitom regióne alebo v krajine.

Životnú úroveň každý vníma ako platy, no v pripravených grafoch vidno, že hospodársky rast súvisí aj s vecami, u ktorých by to človek niekedy nepredpokladal. Napríklad aj s medziľudskou dôverou. Graf ukazuje, že čim sú krajiny bohatšie, tým si ľudia viac dôverujú a majú sa viac radi. To dokazuje, že hospodársky rast nie je len tvrdá ekonomika a ekonómovia chcú len peniaze a zisky. Bohatšie krajiny žijú kvalitnejšie aj kvôli lepším vzťahom.

Viac..  Peter Pollák o norme Euro 7: Automobilky dostali viac času

Čo ďalšie odhalili grafy, napríklad v súvislosti s mierom?

Dá sa to odhadnúť aj voľným okom. Je vidno, že tie bohatšie krajiny nevedú vojny, či už keď sú v NATO, ale aj keď nie sú. Nový Zéland s Austráliou nevedú vojny, ani Kanada s USA. Aj preto sa oplatí starať o hospodársky rast.

O tom, aký má vplyv na očakávanú dĺžku života, na spokojnosť s ním a ďalšie zaujímavé dáta sa dozviete vo videu.

Druhá časť rozhovoru s europoslancom Eugenom Jurzycom:

O neds

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Moje programové srdcovky do eurovolieb

Včera sme schválili nové európske fiškálne pravidlá. Považujem to za premárnenú príležitosť. Súčasné fiškálne pravidlá …

Consent choices