Martin Hojsík, podpredseda Európskeho parlamentu /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Martin Hojsík: Hamas je teroristická organizácia, ktorú je potrebné zlikvidovať

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Poslanci odsúdili útok Hamasu na Izrael a vyzvali na humanitárnu prestávku

• Parlament dôrazne odsudzuje teroristické útoky Hamasu a uznáva právo Izraela brániť sa v súlade s medzinárodným humanitárnym právom
• Je potrebné zintenzívniť humanitárnu pomoc Gaze a zároveň zabezpečiť, aby finančné prostriedky EÚ priamo alebo nepriamo nefinancovali terorizmus
• Celý iránsky zbor islamských revolučných gárd a libanonský Hizballáh by mali byť zaradené do zoznamu teroristických skupín EÚ
• Poslanci vyzývajú na nezávislé vyšetrovanie bombardovania nemocnice Al Ahli v Gaze

Parlament odsúdil ohavné teroristické útoky Hamasu proti Izraelu a vyjadril vážne znepokojenie nad humanitárnou situáciou v pásme Gazy.

V uznesení prijatom 500 hlasmi za, 21 proti a 24 sa zdržalo hlasovania, poslanci dôrazne odsúdili brutálne útoky, vyjadrili svoju podporu Izraelu a jeho ľudu a zdôraznili potrebu „odstrániť teroristickú organizáciu Hamas“. Vyzývajú tiež na okamžité prepustenie všetkých rukojemníkov unesených Hamasom a uznávajú právo Izraela na sebaobranu „ako je zakotvené v medzinárodnom práve a v jeho rámci“. Všetky kroky Izraela musia byť prísne v súlade s medzinárodným humanitárnym právom. Parlament tiež zdôrazňuje, že tak útoky Hamasu, ako aj reakcia Izraela môžu posilniť cyklus násilia v regióne. Poslanci preto vyzývajú na prerušenie bojov na humanitárne účely a zdôrazňujú, že útoky na civilné obyvateľstvo a civilnú infraštruktúru vrátane pracovníkov OSN, zdravotníckych pracovníkov a novinárov sú vážnym porušením medzinárodného práva.

Tiež hlboko smútia nad stratou stoviek nevinných životov a zranených pri nedávnej explózii v episkopálnej nemocnici Al Ahli v Gaze. Rezolúcia vyzýva na nezávislé vyšetrovanie podľa medzinárodného práva s cieľom zistiť, či ide o úmyselný útok a vojnový zločin, a ak áno, žiada, aby boli páchatelia braní na zodpovednosť.

Parlament je hlboko znepokojený humanitárnou situáciou v pásme Gazy

Parlament vyjadruje vážne znepokojenie nad rýchlo sa zhoršujúcou situáciou v pásme Gazy a zdôrazňuje význam rozlišovania medzi palestínskym ľudom a jeho legitímnymi snahami na jednej strane a teroristickou skupinou Hamas na strane druhej. Poslanci vyzývajú medzinárodné spoločenstvo, aby pokračovalo vo svojej humanitárnej pomoci civilnému obyvateľstvu v tejto oblasti a zvýšilo ju. Vyzýva Egypt a Izrael, aby spolupracovali s medzinárodným spoločenstvom na vytvorení humanitárnych koridorov do pásma Gazy.

Viac..  EÚ kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií

Vyšetrovanie úlohy krajín ako Irán, Katar a Rusko v konflikte

Rezolúcia dôrazne odsudzuje podporu Iránu pre Hamas a iné teroristické skupiny v pásme Gazy. Poslanci opätovne vyzvali na zahrnutie celého iránskeho zboru islamských revolučných gárd a libanonského Hizballáhu do zoznamu teroristických skupín EÚ a požadujú vyšetrovanie úlohy Iránu a krajín, ako sú Katar a Rusko, vo financovaní a podpore terorizmu v regióne.

Odsúdili tiež raketové útoky z Libanonu a Sýrie na Izrael a vyzvali na deeskaláciu napätia vo východnom Jeruzaleme a na Západnom brehu Jordánu.

Finančná pomoc EÚ Palestíne

Poslanci volajú po zvýšení humanitárnej pomoci v pásme Gazy a zároveň vyzývajú Európsku komisiu, aby dôkladne preskúmala všetku finančnú pomoc Palestíne a tomuto regiónu s cieľom zabezpečiť, aby žiadne finančné prostriedky EÚ priamo alebo nepriamo nefinancovali terorizmus. Zároveň zdôrazňujú, že rozpočet EÚ musí naďalej poskytovať podporu na budovanie mieru a stability v tejto oblasti.

Parlament pevne stojí za dohodnutým dvojštátnym riešením

Rezolúcia zdôrazňuje potrebu okamžitého obnovenia mierového procesu a opakuje svoju neochvejnú podporu dohodnutému riešeniu v podobe dvoch štátov pre Izrael a Palestínu v rámci hraníc z roku 1967 s dvoma zvrchovanými demokratickými štátmi žijúcimi vedľa seba v mieri a zaručenej bezpečnosti, pričom Jeruzalem je hlavným mestom oboch štátov.

Obavy z rastúceho antisemitizmu

Parlament napokon vyjadruje znepokojenie nad nárastom antisemitských prejavov, zhromaždení a útokov namierených proti Židom od začiatku teroristických útokov Hamasu. Vyzýva Európsku komisiu a všetky krajiny EÚ, aby prijali všetky vhodné opatrenia na zaručenie bezpečnosti židovských občanov.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices