les, strom
Ilustračné PHOTO: Európske Noviny/ Marco Németh

Komisia navrhuje komplexné monitorovanie na zlepšenie odolnosti európskych lesov

Komisia navrhuje zákon o monitorovaní lesov, ktorým sa odstránia existujúce medzery v informáciách o európskych lesoch a vytvorí sa komplexná vedomostná základňa o lesoch s cieľom umožniť členským štátom, vlastníkom lesov a správcom lesov zlepšiť ich reakciu na rastúci tlak na lesy a posilniť odolnosť lesov.

Lesy sú dôležitým spojencom v boji proti zmene klímy a strate biodiverzity a majú zásadný význam pre prosperujúce vidiecke oblasti a biohospodárstvo. Žiaľ, európske lesy trpia mnohými rozdielnymi tlakmi vrátane zmeny klímy a neudržateľnej ľudskej činnosti.

Lepšie monitorovanie umožní prijať opatrenia na zvýšenie odolnosti lesov voči cezhraničným hrozbám, ktoré predstavujú škodcovia, suchá a prírodné požiare, ktoré zhoršuje zmena klímy, umožní nové obchodné modely, ako je uhlíkové poľnohospodárstvo, a podporí súlad s dohodnutými právnymi predpismi EÚ. V konečnom dôsledku to pomôže posilniť schopnosť lesov plniť ich viaceré environmentálne a sociálno-ekonomické funkcie vrátane ich úlohy prirodzených záchytov uhlíka.

Lepšie údaje, lepšia odolnosť, nové hospodárske príležitosti

Rámec monitorovania umožní zber a výmenu včasných a porovnateľných údajov o lesoch získaných kombináciou technológie pozorovania Zeme a pozemných meraní. Rámec bude vychádzať z existujúceho vnútroštátneho úsilia a ponúkne lepšie údaje a poznatky pre rozhodovanie a vykonávanie politík vrátane aktuálnejších informácií o prírodných škodlivých činiteľoch a lesných katastrofách vo všetkých členských štátoch.

V súčasnosti sú dostupné informácie o stave lesov a využívaní lesných zdrojov a služieb rozptýlené a neúplné, údaje o lesoch EÚ sú často zastarané a zostavované s použitím odlišných definícií, čo vedie k značným medzerám v poznatkoch. Tieto nezrovnalosti sa budú riešiť komplexným systémom monitorovania.

Rámec pomôže vytvoriť integrovanú správu lesov tým, že zabezpečí spoluprácu medzi členskými štátmi a povzbudí ich, aby vypracovali dlhodobé plány lesného hospodárstva, pričom sa zohľadnia všetky relevantné politické rozmery a multifunkčnosť lesov. Návrhom sa nezavádzajú nové priame administratívne požiadavky pre podniky, vlastníkov lesov a lesníkov.

Rámec prinesie hospodárske výhody, pretože podporí správcov lesov pri uvádzaní ich ekosystémových služieb, ako je odstraňovanie uhlíka, na trh podľa certifikačného rámca EÚ na odstraňovanie uhlíka. Na základe dôveryhodnejších a prístupnejších údajov budú môcť správcovia lesov a vlastníci lesov rozvíjať nové obchodné príležitosti, ktoré poskytnú dodatočný príjem, a zároveň rozšíria uhlíkové poľnohospodárstvo a prispejú k zmierňovaniu zmeny klímy a adaptácii na ňu. Novým právnym predpisom sa podporí aj nový trh pre poskytovateľov digitálnych monitorovacích služieb vrátane vysokého počtu MSP a inovatívnych startupov.

Návrh napokon podporí vykonávanie ďalších kľúčových právnych predpisov, ako je nariadenie o LULUCF, smernica o biotopoch a smernica o vtákoch, nariadenie o odlesňovaní, ako aj certifikácia odstraňovania uhlíka a zákon o obnove prírody, keď ich spoluzákonodarcovia prijmú.

Komisia dnes v rámci svojej širšej práce v rámci stratégie lesného hospodárstva EÚ prijala aj návrh na aktualizovanú správu lesov EÚ, ktorej cieľom je vytvoriť obnovenú, inkluzívnu a interdisciplinárnu expertnú skupinu členských štátov kompetentnú pre všetky záležitosti lesného hospodárstva a lesného hospodárstva, ktorá by odrážala všetky environmentálne, sociálne a hospodárske ciele stratégie lesného hospodárstva EÚ.

Riadenie rastúceho tlaku na lesy

Návrh prichádza v kontexte rastúceho tlaku na lesy. Komisia dnes uverejňuje správu o lesných požiaroch v Európe, na Blízkom východe a v severnej Afrike v roku 2022, z ktorej vyplýva, že v roku 2022 bolo v EÚ spálených takmer 900 000 ha pôdy, čo zodpovedá približne veľkosti Korziky.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Už tretí rok za sebou bezprecedentné prírodné požiare spôsobili veľké environmentálne a hospodárske škody v EÚ a tragické straty na životoch. Hoci väčšina požiarov (96 %) je spôsobená ľudskou činnosťou, zhoršujú ich podmienky zvýšeného nebezpečenstva požiaru spôsobeného zmenou klímy. Je to varovný signál toho, čo môže v nadchádzajúcich rokoch priniesť globálne otepľovanie, keďže teploty sa zvyšujú a suchá sa v mnohých európskych krajinách zvýrazňujú. Zo správy tiež vyplýva, že preventívne opatrenia zohrávajú dôležitú úlohu pri znižovaní frekvencie a vplyvu lesných požiarov a že na ich zabezpečenie sú kľúčové aktualizované poznatky.

Ďalšie kroky

Návrh teraz preskúma Európsky parlament a Rada v rámci riadneho legislatívneho postupu.

Súvislosti

Lesy poskytujú neoceniteľné environmentálne, klimatické a sociálno-ekonomické prínosy. Pôsobia ako uzly a biotopy biodiverzity, zabezpečujú uvoľňovanie kyslíka a filtráciu vzduchu, regulujú toky vody, zabraňujú erózii a sú nevyhnutné na adaptáciu na zmenu klímy a jej zmiernenie. Sú základným kameňom prechodu na klimaticky neutrálnu Európu, obehové biohospodárstvo a zdravú spoločnosť.  Podľa štúdií Komisie rozšírené hodnotové reťazce lesného hospodárstva poskytujú suroviny, ako je drevo, potraviny, zdravotnícke rastliny, korok a živica, a v súčasnosti podporujú 4,5 milióna pracovných miest v EÚ.

Mnohé lesy v EÚ však celkovo nie sú v dobrom stave. Trpia stratou biodiverzity a sú výrazne postihnutí zmenou klímy, čo zhoršuje a kumuluje iné ničivé tlaky, ako sú škodcovia, znečistenie a choroby. Zmena klímy vedie aj k podmienkam, ako sú dlhé obdobia sucha a tepla, ktoré pravdepodobne zvýšia rozsah a intenzitu lesných požiarov v EÚ v nadchádzajúcich rokoch. Dôsledky sa zvyšujú na stabilitu a produktivitu lesov, pričom zároveň rastie dopyt po produktoch a službách lesného hospodárstva.

Z správ poskytnutých členskými štátmi podľa nariadenia o využívaní pôdy, zmenách vo využívaní pôdy a lesnom hospodárstve (LULUCF) vyplýva, že v niekoľkých kľúčových oblastiach v celej Európskej únii lesy ako prirodzený záchyt uhlíka klesajú. V niektorých oblastiach sa lesy stali zdrojom emisiíCO2.

Aby EÚ zostala na dobrej ceste, musí posilniť odolnosť prírodných ekosystémov, zvýšiť ich schopnosť pomôcť nám prispôsobiť sa zmene klímy a zachovať si ich výrobnú kapacitu na zaistenie trvalej potravinovej a materiálnej bezpečnosti.

Dnešné iniciatívy a ich ciele sa opierajú o riešenia poskytované svojou povahou ako naším najlepším spojencom v boji proti zmene klímy. Pomôžu EÚ dosiahnuť klimatickú neutralitu zvýšením objemu uhlíka odstráneného prírodnými záchytmi. Prispeje to aj k tomu, aby EÚ dodržiavala svoje medzinárodné záväzky vyplývajúce z Parížskej dohody a rámca pre biodiverzitu z Kchun-mingu a Montrealu.

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB sprísnila monitorovanie likvidity bánk

Európska centrálna banka (ECB) bude častejšie monitorovať likviditu bánk v eurozóne, aby znížila riziko budúcej …

Consent choices