Chemikálie. PHOTO: © European Union 2014 - EP

Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Komisia prijala usmerňujúce kritériá a zásady pre to, čo by predstavovalo „základné použitie“ najškodlivejších chemikálií.

Aktuálne prijaté oznámenie poskytuje priemyslu a investorom predvídateľnosť, pokiaľ ide o výrobu produktov nevyhnutných pre zelenú a digitálnu transformáciu, zdravie a obranu v EÚ. Je konkrétnym výsledkom stratégie Chemikálie – stratégia udržateľnosti, ktorej cieľom je zlepšiť ochranu ľudského zdravia a životného prostredia pred najškodlivejšími chemikáliami a prejsť na životné prostredie bez toxických látok.

Komunikácia o základných použitiach

Pojem „základné použitie“ pomáha posúdiť, kedy je zo spoločenského hľadiska odôvodnené používať najškodlivejšie látky. V prípadoch, keď je použitie nevyhnutné pre zdravie a/alebo bezpečnosť a/alebo je rozhodujúce pre fungovanie spoločnosti a ak neexistujú žiadne prijateľné alternatívy, táto látka sa môže naďalej používať na tento účel počas určitého obdobia. Podrobné ustanovenia by sa mali stanoviť v osobitných právnych predpisoch EÚ uplatňujúcich koncepciu základného použitia.

Celkovým cieľom tejto koncepcie je dosiahnuť vyššiu regulačnú efektívnosť a predvídateľnosť pre orgány, investorov a priemysel v záujme rýchlejšieho vyraďovania najškodlivejších látok na iné ako nevyhnutné použitia a zároveň poskytnúť viac času na postupné ukončenie používania, ktoré je pre spoločnosť nevyhnutné. Zároveň pomôže priemyslu usmerňovať a uprednostňovať investície do inovačných a udržateľných chemikálií.

V prípade použití, ktoré sa považujú za nevyhnutné pre spoločnosť, môže táto koncepcia spoločnostiam poskytnúť istotu, že látky používané v kritických aplikáciách – najmä na zelenú a digitálnu transformáciu, ale aj na bezpečnosť a obranu – sa môžu naďalej používať, kým nebudú k dispozícii alternatívy.

Touto koncepciou sa môžu poskytnúť aj stimuly v rámci dobrovoľných systémov, ako je udržateľné financovanie, a v oblasti výskumu a inovácií, čím sa podporí a uľahčí prechod na bezpečnejšie a udržateľnejšie výrobky a metódy.

Prechod na bezpečné a udržateľné chemikálie: správa EEA

Na podporu prechodu na bezpečné a udržateľné chemikálie uverejnila Európska environmentálna agentúra (EEA) a Európska chemická agentúra (ECHA) 17. apríla rámec ukazovateľov na posúdenie príčin a vplyvu chemického znečistenia. V správe sa zistilo, že hoci transformácia v niektorých oblastiach napreduje, v iných sa len začína. Pri referenčnom porovnávaní sa zistilo, že na zníženie vplyvu škodlivých látok na ľudské zdravie a životné prostredie je ešte potrebné vynaložiť viac úsilia, a poskytuje odporúčania pre budúce opatrenia.

Viac..  EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Súvislosti

Dnešné oznámenie je dôležitým výsledkom stratégie Chemikálie – stratégia udržateľnosti. V stratégii sa stanovujú opatrenia na zaistenie bezpečnosti a udržateľnosti chemikálií už v štádiu návrhu a na zabezpečenie toho, aby chemikálie nepoškodzovali planétu pre súčasné a budúce generácie, ako aj pomoc pri podpore inovácií pre bezpečné a udržateľné chemikálie. To zahŕňa zákaz používania najškodlivejších chemikálií v spotrebných výrobkoch, ako sú výrobky určené na starostlivosť o deti, materiály prichádzajúce do styku s potravinami a textílie, pokiaľ sa tieto použitia nepreukážu ako nevyhnutné pre spoločnosť, a zabezpečenie bezpečnejšieho a udržateľnejšieho používania všetkých chemikálií.

Zaviedlo sa niekoľko inovačných a investičných opatrení, ktoré majú sprevádzať dotknuté priemyselné odvetvia počas tohto prechodu. Na podporu bezpečných a udržateľných chemikálií a čistých výrobných procesov sa v období od marca 2021 do septembra 2022 uskutočnilo 12,000 projektov v rámci programov Horizont Európa, Digitálna Európa, ERASMUS+, Inovačného fondu a programu LIFE. Viac ako 1 miliarda EUR sa vyčlenila na 190 výskumných a inovačných projektov.

V stratégii sa takisto upozorňuje členské štáty na možnosti Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti investovať do zelenej a digitálnej transformácie priemyselných odvetví EÚ, a to aj v chemickom odvetví. Podobne sa v„Ceste transformácie chemického priemyslu“ (uverejnenom v roku 2023) navrhujú opatrenia a podmienky na dosiahnutie zelenej a digitálnej transformácie a zlepšenie odolnosti chemického priemyslu.

O mam

Odporúčame pozrieť

laboratorium

Komisia navrhuje reformu hodnotenia chemických látok, zvyšuje bezpečnosť

Komisia prijala tri legislatívne návrhy s cieľom: zefektívniť posudzovanie chemických látok v rámci právnych predpisov …

Consent choices