Podpis zmluvy. PHOTO: © European Union 2017

Komisia a India podpísali dohodu o polovodičoch

Spolupredsedovia Rady EÚ – India pre obchod a technológie výkonný podpredseda Valdis Dombrovskis a podpredsedníčka Věra Jourová v telefonickom rozhovore so svojimi indickými náprotivkami – ministrom zahraničných vecí Subrahmanjamom Džajšankarom, ministrom železníc, komunikácií, elektroniky a informačnej technológie Ašvini Vaišnávom a ministrom obchodu Pijúšom Gojálom zhodnotili doterajšiu prácu vykonanú v rámci rady pre obchod a technológie a položili základ budúceho ministerského stretnutia.

Uvítali dohodu medzi EÚ a Indiou o memorande o porozumení v oblasti polovodičov. Podpísal ho Thierry Breton, komisár pre vnútorný trh, a Ašvini Vaišnáv, indický minister železníc, komunikácií, elektroniky a informačnej technológie. V tejto dohode sa rozvádza, ako EÚ a India budú spolupracovať na budovaní spoľahlivého dodávateľského reťazca polovodičov a na podpore inovácie.

EÚ a India v rámci memoranda plánujú:

  • deliť sa o skúsenosti, najlepšie postupy a informácie o daných ekosystémoch polovodičov,
  • určiť oblasti spolupráce pri výskume, vývoji a inováciách medzi univerzitami, výskumnými organizáciami a podnikmi,
  • podporovať zručnosti, talenty a rozvoj pracovníkov v sektore polovodičov a uľahčiť spoluprácu prostredníctvom organizovania workshopov, partnerstiev a podpory priamych investícií,
  • zaručiť rovnaké podmienky v sektore pre všetkých, čo zahŕňa aj informovanie o poskytnutých verejných dotáciách.

Ďalšie kroky

Partneri sa budú na pôde rady pre obchod a technológie pravidelne stretávať a podávať správy o jej činnosti. Najbližšie zasadnutie ministrov v rámci TTC je naplánované na začiatok roka 2024 v Indii.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Súvislosti

Partnerstvo s Indiou je jedným z najdôležitejších vzťahov Únie a jeho posilnenie, a to aj prostredníctvom iniciatív ako je TTC, je prioritou. Prvé ministerské zasadnutie v rámci TTC sa konalo 16. mája 2023 v Bruseli. Nasledovalo po štarte partnerstva 6. februára 2023 a po tom, ako ho predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda vlády Indie Narendra Modi 25. apríla 2022 v Naí Dillí ohlásili.

Rada EÚ – India pre obchod a technológie je pre EÚ druhým takýmto dvojstranným fórom a v prípade Indie je to prvé takéto partnerstvo, ktoré uzavrela. EÚ a USA založili spoločnú Radu pre obchod a technológie v júni 2021. Rada EÚ – India dopĺňa digitálne partnerstvá, ktoré už začali fungovať s ázijskými partnermi v rámci stratégie EÚ pre spoluprácu v indicko-tichomorskom regióne.

O mam

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices