Elektrina, energie, obnoviteľné zdroje. PHOTO: © European Union 2019

Komisia navrhuje predĺžiť núdzové opatrenia v oblasti energetiky o jeden rok

Komisia navrhla Rade predĺženie platnosti niekoľkých núdzových opatrení EÚ zavedených minulý rok na riešenie energetickej krízy.

Hoci je EÚ tento rok v oveľa lepšej pozícii, nástroje krízového riadenia sa osvedčili ako účinné pri upokojení trhov a zabezpečovaní stabilných dodávok. Predĺženie o ďalších 12 mesiacov poskytne dodatočnú záruku, keďže globálne trhy s energiou zostávajú napäté. Opatrenia zahŕňajú takzvané nariadenie o solidarite, ktoré obsahuje ustanovenia o transparentnosti trhu s LNG, štandardné pravidlá solidarity v prípade nedostatku v rámci mechanizmu korekcie trhu a núdzové pravidlá týkajúce sa urýchlenia udeľovania povolení na projekty v oblasti energie z obnoviteľných zdrojov. 

Zvyšovanie odolnosti trhu a zároveň urýchlenie prechodu na čistú energiu a zaistenie bezpečných dodávok energie zostáva najvyššou prioritou Komisie, keďže vykurovacia sezóna sa už začala vo väčšine častí Európy. Navrhované predĺženie teraz musí kvalifikovanou väčšinou schváliť Rada v súlade s článkom 122 Zmluvy o fungovaní Európskej únie. Viac informácií a legislatívne návrhy nájdete tu.

Viac..  M. Lexmann: Čínske kybernetické útoky proti poslancom a ministrom sú útokom na našu demokraciu

O mam

Odporúčame pozrieť

polnohospodarstvo

EÚ v rokoch 2014 – 2023 dala cez núdzové opatrenia agrosektoru 2,5 miliardy eur

Európska komisia (EK) v utorňajšej správe upozornila na významnú úroveň núdzových opatrení vo výške 2,5 …

Consent choices