bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /Demokrati, EPP/. PHOTO: European Union 2022.

V. Bilčík: Ficova vláda bezhlavo búra právny štát, na pôde EÚ však zbabelo mlčí

Konanie slovenskej vlády proti právnemu štátu je jednou z hlavných tém decembrového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Vo štvrtok 14.12. sa konalo aj vypočúvanie v rámci europarlamentnej monitorovacej skupiny pre demokraciu, právny štát a dodržiavanie základných práv (DRFMG). Slovenskú vládu tam zastupovala len štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská (Hlas-SD). Vladimír Bilčík z frakcie európskych ľudovcov kritizuje vedenie vlády na čele s premiérom Ficom za zbabelé mlčanie a neschopnosť obhájiť svoje kroky.
„Slovensko sa v očiach našich európskych partnerov stáva podobne ako Maďarsko problémovou krajinou. Môže za to Robert Fico a jeho vláda, ktorá od prvého dňa brutálnym spôsobom búra piliere právneho štátu. V skrátenom legislatívnom konaní chce rušiť Úrad špeciálnej prokuratúry, bezprecedentne útočí na rešpektované médiá a mimovládne organizácie. Svoje kroky však na európskej pôde obhájiť nedokáže,“ 
povedal slovenský europoslanec Vladimír Bilčík.
Europoslanec Bilčík zdôraznil, že na vypočúvanie europarlamentnej monitorovacej skupiny pre právny štát (DRFMG) vláda poslala len štátnu tajomníčku ministerstva vnútra. „Neprišiel premiér ani minister vnútra či spravodlivosti. Z rezortu spravodlivosti vlastne neprišiel nikto. Toto je v absolútnom rozpore s predošlou praxou, kedy sa takýchto zasadnutí vždy zúčastňovali špičky vlády. Dokazuje to, že slovenská vláda nevie a nechce pred našimi partnermi v Európe svoj frontálny útok na právny štát vysvetliť,“ konštatuje europoslanec.
„Slovensko je pod drobnohľadom. V januári bude plénum Európskeho parlamentu schvaľovať rezolúciu o Slovensku. Jej obsah vyšle silný signál smerom k Európskej komisii aj k predsedníctvu Rady EÚ o ďalšom postupe voči Slovensku. Kým premiér Fico splieta čosi o vlastizrade, v skutočnosti sa jej dopúšťa on. Zrádza Slovensko a jeho obyvateľov len kvôli osobnej pomstve a snahe o zabezpečenie beztrestnosti pre svojich kumpánov,“ uzavrel Bilčík.
Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices