Leyen
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union.

Šéfka EK označila schválenie reformy azylového systému za historický moment

Predsedníčka EK Ursula Von der Leyenová privítala správu zo stredajšieho rána, že zástupcovia členských štátov EÚ a Európskeho parlamentu dosiahli politickú dohodu o tzv. Pakte o migrácii a azyle. Podľa nej ide o historickú dohodu a historický moment.

Dohodu za veľký úspech označilo aj španielske predsedníctvo v Rade EÚ. Španielski diplomati už niekoľko týždňov naznačovali, že urobia maximum preto, aby sa dlhoočakávaná dohoda o hĺbkovej reforme azylového systému EÚ, ktorej cieľom je obmedziť nelegálnu migráciu do EÚ, uzavrela ešte do konca tohto roka.

Von der Leyenová v tlačovej správe eurokomisie zdôraznila, že migrácia si vyžaduje spoločné európske riešenia. „Pakt poskytne EÚ a jej členským štátom nástroje na rýchlu reakciu v krízových situáciách, keď členské štáty čelia veľkému počtu nelegálnych príchodov alebo inštrumentalizácii migrácie, keď sa nepriateľské krajiny zámerne pokúšajú destabilizovať EÚ alebo jej členské štáty,“ uviedla.

Nový pakt podľa nej zabezpečí, že o tom, ktorí migranti budú môcť v EÚ zostať, budú rozhodovať samotní Európania, a nie pašeráci. Nové pravidlá zaistia aj potrebnú solidaritu s tými členskými krajinami, ktoré chránia vonkajšie hranice a zabraňujú nelegálnej migrácii do EÚ, uviedla šéfka EK.

Zástupcovia členských štátov Európskej únie a Európskeho parlamentu sa dohodli na znení návrhu hĺbkovej reformy azylového systému EÚ. Oznámila to v stredu ráno Európska komisia a španielske predsedníctvo v Rade EÚ, informuje TASR podľa správy agentúry DPA. Tá vysvetľuje, že cieľom reformy je obmedziť neregulárnu migráciu do EÚ.

Viac..  Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Reformu ešte musí schváliť plénum Európskeho parlamentu a tiež členské štáty, ale podľa DPA by malo ísť len o formalitu. V budúcnosti by sa v rámci reformy mali zaviesť jednotné postupy na vonkajších hraniciach EÚ. Prísnejšie by mali byť posudzovaní migranti prichádzajúci z krajín, ktoré sa považujú za relatívne bezpečné.

Návrh podľa agentúry AFP tiež počíta s vytvorením zadržiavacích zariadení pre migrantov, kde by mali ostávať až do rozhodnutia o azyle. Zrýchlia sa aj deportácie migrantov, ktorým úrady zamietli žiadosť o udelenie azylu. Vytvoriť sa má mechanizmus solidarity s krajinami na juhu Únie, ktoré sú vystavené silným migračným tlakom. DPA vysvetľuje, že ak jednotlivé štáty nebudú chcieť prijať migrantov v rámci ich prerozdeľovania, budú musieť preťaženým štátom poskytovať inú formu podpory, napríklad finančnú.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Pellegrini

Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová zaželal v nedeľu Petrovi Pellegrinimu po víťazstve …

Consent choices