Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny pokračovala v závere roka v poklese

Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny pokračovala v závere minulého roka vo výraznom poklese, aj keď tempo poklesu sa v porovnaní s vývojom v novembri mierne spomalilo. Poukázali na to v utorok zverejnené konečné údaje spoločnosti S&P Global, ktorá predbežné údaje revidovala smerom nahor. Informoval o tom server RTTNews.

Finálny index nákupných manažérov pre výrobný sektor eurozóny dosiahol v decembri 44,4 bodu oproti 44,2 bodu v novembri. V predbežnom odhade S&P Global uvádzala index na rovnakej úrovni 44,2 bodu. Znamená to, že aktivita vo výrobnom sektore eurozóny pokračovala v poklese, tempo poklesu sa však čiastočne zmiernilo, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Hodnota indexu je zároveň najvyššia za posledných sedem mesiacov.

K zmierneniu poklesu prispel najmä vývoj vo výrobnom sektore Nemecka, kde sa tempo poklesu zmiernilo. Spomalenie poklesu aktivity zaznamenalo aj Taliansko, naopak, Francúzsko vykázalo najprudšie zhoršenie spomedzi najväčších ekonomík menového bloku. Index nákupných manažérov pre nemecký výrobný sektor dosiahol v decembri 43,3 bodu, zatiaľ čo v novembri predstavoval 42,6 bodu. Index vzrástol aj v porovnaní s predbežným odhadom na úrovni 43,1 bodu. V Taliansku konečný index vzrástol na 45,3 bodu z novembrovej úrovne 44,4 bodu. Predbežný odhad stanovil zotrvanie na pôvodnej úrovni.

Viac..  P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Naopak, vo Francúzsku príslušný index dosiahol 42,1 bodu. Aj keď sa oproti rýchlemu odhadu mierne zvýšil (42 bodov), v porovnaní s novembrovou hodnotou 42,9 bodu výrazne klesol. Mierne sa zhoršila aj aktivita vo výrobnom sektore Španielska. V novembri dosiahol index 46,3 bodu, v decembri predstavoval 46,2 bodu.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Dôvera v ekonomiku eurozóny aj celej EÚ v apríli mierne klesla

Dôvera v ekonomiku eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) sa v apríli 2024 mierne zhoršila. …

Consent choices