jačmeň, obilie. PHOTO: ©European Union 2020 - EP

Východní členovia EÚ vrátane SR žiadajú dovozné clá na ukrajinské obilie

Východné štáty Európskej únie žiadajú, aby EÚ zaviedla dovozné clá na ukrajinské obilie. Ako dôvod uvádzajú nespravodlivú konkurenciu, v pondelok to oznámilo maďarské ministerstvo poľnohospodárstva. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Ministri poľnohospodárstva z Bulharska, Poľska, Maďarska, Rumunska a Slovenska podľa Budapešti poslali Európskej komisii list, v ktorom vysvetľujú, že lacnejšie poľnohospodárske výroby z Ukrajiny „požierajú“ ich vývozné trhy. Päť signatárov patrí k šiestim členským štátom EÚ, ktorých produkcia pšenice a kukurice výrazne prevyšuje ich potrebu, čo je kľúčové pre európsku potravinovú bezpečnosť a strategickú suverenitu EÚ, píšu ministri v liste. „Práve preto musí Brusel zaviesť opatrenia, ktoré ochránia trhy členských štátov hraničiacich s Ukrajinou, a zároveň im pomôžu využívať ich úplný vývozný potenciál,“ uvádza sa v liste. „Jedným z týchto (opatrení) by mohlo byť zavedenie dovozných ciel na tie najcitlivejšie poľnohospodárske výrobky,“ dodali.

Obilie z Ukrajiny je lacnejšie a preto vytláča produkciu farmárov EÚ, dodali ministri. Odvtedy, čo EÚ vlani pozastavila platnosť dovozných kvót a clá na obilie z Ukrajiny, farmárov v Bulharsku, Poľsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku „postihujú výrazné škody“, zdôraznili ministri. Sťažnosti boli adresované eurokomisárovi pre obchod Valdisovi Dombrovskisovi a eurokomisárovi pre poľnohospodárstvo Januszovi Wojciechowskému.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Vývoz obilia je zdrojom napätia medzi Kyjevom a jeho susedmi z EÚ, hoci Bulharsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovensko sa stali náhradnými tranzitnými trasami. Ruská invázia v roku 2022 obmedzila dopravu cez ukrajinské prístavy na pobreží Čierneho mora. Poľsko, Slovensko a Maďarsko oznámili vlani na jeseň obmedzenia dovozu ukrajinského obilia, nepostihujú však tranzit iné trhy. Ukrajina zareagovala sťažnosťou vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO) proti uvedeným trom krajinám, pričom ďalší členovia EÚ jednostranné kroky trojice odsúdili, pripomenul Reuters. Ukrajina však potom svoju sťažnosť pozastavila.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices