Izraelsko-palestínsky konflikt. PHOTO TASR/AP

Vojna medzi Izraelom a Hamasom: Europoslanci žiadajú trvalé prímerie za dvoch podmienok

Európski poslanci žiadajú, aby boli všetci rukojemníci okamžite a bezpodmienečne prepustení a aby bola rozpustená teroristická organizácia Hamas.

V uznesení prijatom vo štvrtok europoslanci vyjadrujú najhlbší zármutok nad nevinnými obeťami na oboch stranách. Vyzývajú na trvalé prímerie a obnovenie úsilia o politické riešenie za predpokladu, že všetci rukojemníci budú okamžite a bezpodmienečne prepustení a že teroristická organizácia Hamas bude rozpustená. Hoci čo najdôraznejšie odsudzujú opovrhnutiahodný teroristický útok Hamasu proti Izraelu, kritizujú tiež neprimeranú izraelskú vojenskú reakciu, ktorá viedla k bezprecedentnému počtu civilných obetí.

Izrael má právo brániť sa v medziach medzinárodného práva, zdôrazňujú poslanci, čo znamená, že všetky strany konfliktu musia vždy rozlišovať medzi bojovníkmi a civilistami a že pri útokoch môžu byť cielené len vojenské objekty, pričom civilisti a civilná infraštruktúra sa nesmú stať terčom útokov.

Naliehavá potreba úplného prístupu do pásma Gazy

Poslanci vyjadrili hlboké znepokojenie nad zúfalou a rýchlo sa zhoršujúcou humanitárnou situáciou v pásme Gazy a zdôrazňujú naliehavú potrebu úplného, rýchleho, bezpečného a neobmedzeného prístupu humanitárnej pomoci do celého pásma Gazy a v celom pásme požadujú okamžitú obnovu životne dôležitej infraštruktúry.

Späť k dvojštátnemu riešeniu

V uznesení sa vyzýva na európsku iniciatívu s cieľom vrátiť riešenie založené na existencii dvoch štátov na správnu cestu a zdôrazňuje sa v ňom absolútna potreba okamžitého obnovenia mierového procesu. Poslanci tiež vítajú úsilie Dňa mieru pre mier na Blízkom východe, ktoré spustila Európska únia a Liga arabských štátov tesne pred útokmi.

Poslanci tiež plne podporujú Arabskú mierovú iniciatívu z roku 2002, ktorá ponúka úplnú normalizáciu vzťahov medzi štátom Izrael a všetkými arabskými štátmi výmenou za úplné stiahnutie Izraela zo všetkých palestínskych a arabských území okupovaných od roku 1967, a naliehavo vyzýva k plnému zapojeniu Palestínskej samosprávy do tejto iniciatívy.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Ukončenie okupácie palestínskych území

Poslanci vyzvali na ukončenie okupácie palestínskych území a zdôraznili, že izraelské osady na západnom brehu Jordánu vrátane východného Jeruzalema sú podľa medzinárodného práva nezákonné. Dôrazne odsudzujú nárast extrémistického násilia osadníkov páchaného na Palestínčanoch a vyzývajú na zavedenie reštriktívnych opatrení EÚ voči extrémistickým osadníkom, ktorí porušujú ľudské práva a medzinárodné právo.

Potrestanie zodpovedných za teroristické činy a za porušovanie medzinárodného práva

V uznesení sa napokon zdôrazňuje silná podpora činnosti Medzinárodného trestného súdu a Medzinárodného súdneho dvora zo strany EÚ, a poslanci v ňom žiadajú, aby osoby zodpovedné za teroristické činy a za porušovanie medzinárodného práva boli brané na zodpovednosť. Branie rukojemníkov a úmyselné útoky na civilistov sú vážnym porušením medzinárodného práva, varujú poslanci.

Znenie bolo prijaté 312 hlasmi za, pričom 131 členov hlasovalo proti a 72 sa hlasovania zdržalo.

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices