Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Michal Wiezik: Ak Maďarsko porušuje európske zákony, musia prísť postihy

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE.

Maďarská vláda ohrozuje hodnoty, inštitúcie a fondy EÚ, tvrdia poslanci

• Potreba chrániť inštitúcie, hodnoty a finančné prostriedky EÚ počas nadchádzajúceho maďarského predsedníctva Rady
• EÚ sa nesmie nechať vydierať a pristúpiť na obchod so strategickýmu záujmami svojimi a jej spojencov tým, že sa zriekne svojich hodnôt
• Žiadne peniaze EÚ, pokiaľ nedostatky pretrvávajú
• Poslanci posúdia možné právne kroky v súvislosti s rozhodnutím Komisie odblokovať 10,2 miliardy eur

Parlament odsudzuje úmyselné, nepretržité a systematické úsilie maďarskej vlády o oslabenie základných hodnôt EÚ.
V uznesení prijatom 345 hlasmi za, pričom 104 bolo proti a 29 sa zdržalo hlasovania poslanci vyjadrujú hlboké znepokojenie nad ďalším narušovaním demokracie, právneho štátu a základných práv v Maďarsku, najmä prostredníctvom nedávno prijatého balíka tzv. ochrany národnej suverenity, ktorý je možné porovnať s neslávnym ruským zákonom o zahraničných agentoch.

Porušovanie zmlúv EÚ

Poslanci vyjadrujú poľutovanie nad tým, že Rada neuplatnila postup podľa článku 7 ods. 1 (po tom, čo Parlament aktivoval mechanizmus v roku 2018), a vyzýva Európsku radu, aby určila, či sa Maďarsko dopustilo „vážneho a pretrvávajúceho porušovania hodnôt EÚ“ v rámci priamejšieho postupu podľa článku 7 ods. 2. Poslanci tiež odsudzujú kroky predsedu vlády Viktora Orbána, ktorý v decembri minulého roka zablokoval zásadné rozhodnutie o revízii dlhodobého rozpočtu EÚ vrátane balíka pomoci pre Ukrajinu, „pri plnom nerešpektovaní a porušovaní strategických záujmov EÚ a v rozpore so zásadou lojálnej spolupráce“. EÚ sa nesmie nechať vydierať, zdôrazňujú.

Ochrana fondov EÚ

Parlament vyjadruje poľutovanie nad rozhodnutím Komisie uvoľniť až 10,2 miliardy eur z predtým zmrazených finančných prostriedkov napriek tomu, že Maďarsko nesplnilo požiadavky reforiem zameraných na nezávislosť súdnictva a Komisia nedávno predĺžila uplatňovanie opatrení nariadenia o podmienenosti.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Poslanci ďalej odsudzujú systematické diskriminačné praktiky voči akademickej obci, novinárom, politickým stranám a občianskej spoločnosti pri prideľovaní finančných prostriedkov. Ľutujú využívanie zmanipulovaných postupov verejného obstarávania, prebratie ponúk zo strany vlády a subjektov s väzbami na predsedu vlády a využívanie finančných prostriedkov EÚ na obohacovanie politických spojencov vlády.

Opatrenia potrebné na uvoľnenie finančných prostriedkov EÚ podľa rôznych pravidiel sa musia považovať za jeden balík a v prípade pretrvávajúcich nedostatkov v ktorejkoľvek oblasti by sa nemali vykonávať žiadne platby. Parlament preskúma, či by sa mali podniknúť právne kroky na zrušenie rozhodnutia o čiastočnom rozmrazení finančných prostriedkov, a upozorňuje, že môže použiť celý rad právnych a politických opatrení, ak Komisia porušuje svoje povinnosti strážkyne zmlúv a ochrankyne finančných záujmov EÚ.

Nadchádzajúce maďarské predsedníctvo Rady

Vzhľadom na tieto otázky sa Parlament pýta, či maďarská vláda bude schopná plniť svoje povinnosti v druhej polovici roka 2024, pričom varuje, že ak by sa pozícia predsedu Európskej rady neobsadila, tieto povinnosti by patrili maďarskému predsedovi vlády počas šesťmesačného predsedníctva krajiny v Rade. Poslanci žiadajú Radu, aby našla vhodné riešenie na zmiernenie týchto rizík, a vyzývajú na reformu rozhodovacieho procesu Rady s cieľom ukončiť zneužívanie práva veta a vydieranie.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices