Jozef Mihál, europoslanec /RE/. PHOTO: redakcia/red.

Jozef Mihál o rezolúcii voči Slovensku: Takúto publicitu nepotrebujeme, ale môžeme si za to sami

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE.

Parlament je znepokojený stavom právneho štátu na Slovensku

• Kritika novely trestného zákona, reforma ochrany oznamovateľov, zrušenie Úradu špeciálneho prokurátora
• Poslanci odsudzujú kontroverznú rétoriku premiéra a sú znepokojení plánmi nových právnych predpisov o občianskej spoločnosti
• Obavy z plánovanej reformy verejnoprávneho vysielateľa a o slobodu médií v krajine

Poslanci kritizujú novú vládu za rad znepokojujúcich reformných návrhov a predsedu vlády varujú pred používaním kontroverznej rétoriky. Európsky parlament prijal 496 hlasmi za, pričom 70 bolo proti a 64 sa zdržalo hlasovania uznesenie spochybňujúce schopnosť Slovenska bojovať proti korupcii a chrániť rozpočet EÚ v prípade prijatia novely trestného zákona, ktorú navrhla nová vláda Roberta Fica. Uznesením tak ukončili svoju rozpravu z 13. decembra 2023.

Potreba chrániť právny štát

Poslanci sú obzvlášť znepokojení neoprávneným využitím zrýchleného legislatívneho procesu v prípade novely trestného zákona a rozpustenia Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý rieši prípady korupcie a závažné trestné činy. Tieto zmeny ohrozujú integritu súdnych procesov a podľa poslancov oslabujú boj EÚ proti podvodom. Zároveň vyzývajú slovenskú vládu, aby prehodnotila navrhované zmeny v legislatíve týkajúcej sa ochrany oznamovateľov, keďže podľa návrhu nových pravidiel by oznamovatelia mohli byť retroaktívne zbavení ochrany. Poslanci zdôrazňujú, že akákoľvek reforma trestného práva musí zabezpečiť kontinuitu a účinnosť nových a prebiehajúcich trestných konaní.

Parlament ďalej naliehavo vyzýva vládu, aby sa zaoberala dlhodobou výzvou na reformu paragrafu 363 slovenského trestného poriadku, ktorá v súčasnosti umožňuje generálnemu prokurátorovi zastaviť trestné stíhanie, a aby zamedzila jej zneužívaniu.

Obavy o občiansku spoločnosť a slobodu médií

Poslanci odsudzujú nevhodné a neúctivé komentáre premiéra Fica na adresu študenta práva, ktorý bol súčasťou iniciatívy na podporu akademickej diskusie o situácii v oblasti právneho štátu na Slovensku, a naliehavo žiada všetkých politických predstaviteľov, aby s verejnosťou komunikovali konštruktívne a úctivo. Parlament je veľmi znepokojený plánmi prijať právne predpisy, ktoré by oslabili občiansky priestor obmedzením práce mimovládnych organizácií a stigmatizáciou organizácií financovaných zo zahraničia.

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

Poslanci sú tiež znepokojení plánovanou reštrukturalizáciou Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a ľutujú rozhodnutie premiéra Fica a ďalších vládnych predstaviteľov prerušiť komunikáciu s kľúčovými médiami. Vyzývajú preto vládnych predstaviteľov, aby sa zdržali verbálnych útokov na jednotlivcov a zástupcov médií, ktoré v minulosti prispeli k vytvoreniu priaznivého prostredia, v ktorom boli spáchané násilné zločiny, ako vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Súvislosti

6. decembra 2023 schválila vláda Roberta Fica novelu trestného zákona, ktorá znížuje trestné sankcie za závažné trestné činy vrátane korupcie a ruší Úradu špeciálnej prokuratúry. Vláda tiež čelila kritike za cielené personálne zmeny v polícii a v radoch vyšetrovateľov. Prezidentka Zuzana Čaputová avizovala, že bude novelu zákona vetovať pričom Európska prokuratúra varovala, že niektoré zmeny by mohli predstavovať riziko pre účinnú ochranu finančných záujmov Európskej únie a jej protikorupčného rámca.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices