hypoteka
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Banky v eurozóne očakávajú oživenie žiadostí o hypotéky

Banky v eurozóne očakávajú začiatkom tohto roka malý nárast dopytu po hypotékach a firemných úveroch, keďže ich pokles vykazuje prvé známky zmiernenia. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu Európskej centrálnej banky (ECB). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Štvrťročný prieskum bankových úverov ECB odhalil, že veritelia v poslednom štvrťroku minulého roka pokračovali v sprísňovaní prístupu k úverom. Ale urobilo to menej bánk ako kedykoľvek predtým za uplynulé dva roky, pričom ich podiel bol tiež nižší, ako samotné banky pred tromi mesiacmi odhadovali.

Hoci banky očakávajú, že aj v tomto štvrťroku budú pokračovať v zvyšovaní latky pre predĺženie úverov, prvýkrát od začiatku roka 2022 zaznamenali aj „malý čistý nárast“ dopytu po úveroch pre firmy a po hypotékach, uviedla ECB. Okrem toho, zatiaľ čo podmienky pre spotrebiteľské úvery sa ďalej sprísňovali, pri úveroch na bývanie sa zmiernili, ukázal prieskum. Pri podnikových úveroch nedošlo k takmer žiadnemu sprísneniu, čo však bolo viac než kompenzované pomerne veľkým sprísnením úverových podmienok v sektoroch komerčných nehnuteľností a stavebníctva.

Viac..  ECB by mohla začať znižovať úrokové sadzby skôr, než sa očakáva

Prístup bánk k financovaniu prostredníctvom peňažných trhov, dlhodobých vkladov a dlhových cenných papierov sa zlepšil, keďže trhy začali od ECB očakávať zníženie úrokových sadzieb. Krátkodobé retailové financovanie a sekuritizácia sa však mierne sprísnili.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices