zbrane
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EK: Na projekty vojenskej mobility pôjde 807 miliónov eur, aj pre Slovensko

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že bude financovať 38 dodatočných projektov vojenskej mobility na podporu prepravy vojsk a vybavenia pozdĺž transeurópskej dopravnej siete (TEN-T). Jeden z nich sa týka aj Slovenska, informuje spravodajca TASR. Ide o projekty s rozpočtom 807 miliónov eur na modernizáciu základnej dopravnej infraštruktúry v EÚ. Cieľom je doprava s dvojakým použitím pre civilné obyvateľstvo aj rezort obrany.

Išlo o tretiu a poslednú výzvu v rámci programu Nástroj na prepájanie Európy (CEF) „Doprava“ na obdobie rokov 2021 – 2027. EK celkovo podporila 95 projektov vojenskej mobility v hodnote 1,74 miliardy eur v 21 členských štátoch EÚ. Slovensko môže v rámci tejto výzvy získať 69,816 miliónov eur na projekt Via Carpatia, ktorý spojí sedem krajín EÚ. Ide o výstavbu severného obchvatu Prešova na rýchlostnej ceste R4 a prípravné štúdie úseku rýchlostnej cesty R4 medzi Kapušanmi a štátnou hranicou s Poľskom.

EK podporí aj výstavbu a modernizáciu železničnej infraštruktúry v Dánsku, Fínsku, Francúzsku, Holandsku, Lotyšsku, Maďarsku, Nemecku, Poľsku, Švédsku a Taliansku, vylepšenie námorných prístavov v Belgicku a Švédsku, letísk v Litve a Lotyšsku a vnútrozemských vodných ciest vo Francúzsku. „Dostali sme 112 návrhov, čo predstavuje 4,5-krát viac ako bol stanovený počet, a vybrali sme projekty z 18 členských štátov. Všetky nami financované projekty pomôžu zlepšiť európsku infraštruktúru a doplniť chýbajúce prepojenia na vojenské aj civilné účely,“ vysvetlila eurokomisárka pre dopravu Adina Valeanová.

Viac..  Obchodovanie s ľuďmi: Poslanci prijali rozsiahlejší zákon na ochranu obetí

EK pripomenula, že vzhľadom na ruskú agresiu proti Ukrajine sa členské štáty EÚ rozhodli odobriť rozpočtové prostriedky na vojenskú mobilitu. Keď vybraných 38 projektov schvália aj členské štáty EÚ, eurokomisia rozhodne o spôsobe financovania a cez svoje agentúry začne pripravovať grantové dohody.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Euroópska komisia urýchľuje investície do vojenskej mobility

Európska komisia (EK) urýchľuje financovanie 35 projektov vojenskej mobility na podporu prepravy vojakov a vybavenia …

Consent choices