Peter Pollák, europoslanec /SLOVENSKO, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Peter Pollák: Deň pamiatky obetí holokaustu si musíme pripomínať: „Hitler nevyhral!“

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE.

Deň pamiatky obetí holokaustu: „Hitler nevyhral!“

Irene Shashar, ktorá prežila Varšavské geto, vystúpila na plenárnom zasadnutí v Bruseli pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.

„Dnes vzdávame úctu obetiam holokaustu a opätovne potvrdzujeme náš neochvejný záväzok bojovať proti antisemitizmu, rasizmu a iným formám nenávisti. Európa si pamätá,“ zdôraznila predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola, ktorá otvorila slávnostné zasadnutie. Upozornila, že práve mlčanie mnohých umožnilo nacistické hrôzy a zdôraznila, že „Európsky parlament nie je miestom ľahostajnosti – ozývame sa proti popieračom holokaustu, proti dezinformáciám a násiliu“.

„Budeme počúvať váš príbeh. Vaše skúsenosti si ponesieme v sebe. Budeme si pamätať,“ uzavrela pred odovzdaním slova pani Shashar.

Počas svojho prejavu Irene Shashar opísala, ako prežila hrôzy nacizmu vo Varšave ako „skryté dieťa holokaustu“, utekajúc cez kanalizáciu na árijskú stranu Varšavy, kde ich podporovali priatelia jej matky. Dnes žije v Izraeli a hovorí: „Bola som požehnaná príležitosťou mať deti a vnúčatá.“ Urobila som presne to, čomu sa Hitler tak veľmi snažil zabrániť. Hitler nevyhral!”

V kontexte pokračujúcej vojny po teroristických útokoch zo 7. októbra uviedla, že odišla z krajiny “otrasenej násilím, vraždami, znásilňovaním a terorom” a požiadala poslancov o ich solidaritu a podporu, aby sa rukojemníci mohli vrátiť späť k svojim rodinám.

Po 7. októbri „oživenie antisemitizmu znamená, že nenávisť z minulosti je stále s nami,“ varovala Shashar. „Židia žijúci v Európe sa opäť necítia bezpečne. Po holokauste by to malo byť neprijateľné. „Nikdy viac“ by naozaj malo znamenať nikdy viac.

S odkazom na Európu, ktorá bola schopná odložiť starú nenávisť a spojiť sa, vyhlásila, že jej snom je, aby „moje deti a všetky deti žili v mieri na Blízkom východe, oslobodenom od nenávisti, najmä voči nám, Židom. V mojom sne sú Židia v bezpečí bez ohľadu na to, ktoré miesto sa rozhodnú volať svojím domovom. Antisemitizmus je tam konečne minulosťou.”

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

Shashar na záver dodala, že hoci ona zvíťazila proti Hitlerovi, jej vnúčatá musia teraz bojovať o ich prežitie. „Vyzývam vás, Európsky parlament, aby ste pomohli splniť môj sen. S vašou pomocou môžeme ukončiť antisemitizmus a dosiahnuť trvalý mier.“

Po prejave pani Shashar si poslanci pripomenuli obete holokaustu minútou ticha. Na záver vystúpenia zaznela skladba „Kaddish“ Mauricea Ravela v podaní sopranistky Shevy Tehoval a Marcela Nisinmana.

Irene Shashar

Narodila sa 12. decembra 1937 ako Ruth Lewkowicz. Irene Shashar prežila Varšavské geto. Po tom, čo jej otca zabili nacisti, utiekla z geta so svojou matkou cez kanalizáciu do inej časti Varšavy, kde bola po zvyšok vojny „skrytým dieťaťom“. Ona a jej matka sa presťahovali do Paríža. Po matkinej smrti sa presťahovala do Peru, kde ju adoptovali príbuzní. Po štúdiu v USA sa vo veku 25 rokov presťahovala do Izraela a stala sa najmladšou členkou fakulty, ktorá zastávala funkciu na Hebrejskej univerzite. Dnes žije v Modiin v Izraeli. V roku 2023 zverejnila svoju biografiu „Vyhrala som proti Hitlerovi“.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices