europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Týždeň v EP: Boj proti zneužívaniu detí na internete a sídlo agentúry EÚ pre boj proti praniu špinavých peňazí

Európski poslanci budú tento týždeň na pôde výborov hlasovať o predĺžení ustanovení umožňujúcich vyhľadávanie a odstraňovanie detskej pornografie z internetu. Zaoberať sa budú aj sídlom agentúry EÚ pre boj proti praniu špinavých peňazí.

Zákonodarcovia si tiež vo viacerých výboroch vypočujú priority belgického predsedníctva v Rade (ministrov) EÚ. Poslanecké kluby sa počas týždňa zamerajú na prípravu na blížiace sa plenárne zasadnutie, ktoré sa uskutoční v dňoch 5. – 8. februára v Štrasburgu.

Boj proti sexuálnemu zneužívaniu detí v online prostredí

Výbor EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) bude v stredu hlasovať o predĺžení dočasnej výnimky z aktuálnych pravidiel EÚ v oblasti ochrany súkromia na internete, ktorá umožňuje vyhľadávanie a odstraňovanie materiálu obsahujúceho sexuálne zneužívanie detí z internetu. Platnosť aktuálnej výnimky vyprší v auguste 2024 a keďže schválenie stálych pravidiel v danej oblasti ešte pred augustom je neisté z dôvodu absencie rokovacieho mandátu Rady (ministrov) EÚ, poslanci budú hlasovať o predĺžení platnosti dočasnej výnimky.

Sídlo agentúry EÚ pre boj proti praniu špinavých peňazí

Poslanci si v utorok spolu so zástupcami Rady (ministrov) EÚ vypočujú prezentácie deviatich miest, ktoré sa uchádzajú o sídlo nového Úradu EÚ pre boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu (AMLA). O sídle úradu rozhodne po prvýkrát spoločné hlasovania Európskeho parlamentu a Rady. Medzi mestá, ktoré sa uchádzajú o sídlo nového úradu, patrí Rím, Viedeň, Vilnius, Riga, Frankfurt, Dublin, Madrid, Paríž a Brusel.

Priority belgického predsedníctva v Rade EÚ

Ministri belgickej vlády predstúpia aj tento týždeň pred viaceré výbory EP, aby poslancom predstavili priority predsedníctva svojej krajiny v Rade (ministrov) EÚ. Belgicko prebralo šesťmesačné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ dňa 1. januára od Španielska.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

Príprava na plenárne zasadnutie

Poslanecké kluby sa tento týždeň budú venovať prípravám na blížiace sa plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutoční v dňoch 5. – 8. februára v Štrasburgu.

Parlament počas plenárnej rozpravy s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen zhodnotí výsledky mimoriadneho samitu hláv štátov a vlád EÚ, ktorý sa uskutoční 1. februára v Bruseli a zameria sa na revíziu dlhodobého rozpočtu Únie a pomoc Ukrajine.

Poslanci tiež počas plenárneho zasadnutia prediskutujú najnovší vývoj vojny Ruska proti Ukrajine a európsku podporu Ukrajiny. Zaoberať sa budú aj využívaním nových genómových techník v rastlinnej výrobe či okamžitými platbami v eurách.

Parlament tiež prijme uznesenia k povolebnej situácii v Srbsku a k právnemu štátu a slobode médií v Grécku. Poslanci sa zamerajú aj na budúcnosť Európy, o ktorej budú diskutovať s rumunských prezidentom Klausom Iohannisom v rámci série rozpráv s názvom „Toto je Európa“.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Umelá inteligencia: Parlament prijme prelomový zákon Poslanci budú hlasovať o nových pravidlách, ktoré zabezpečia, aby …

Consent choices