Katarína Roth Neveďalová, europoslankyňa /SMER-SD, SD/. PHOTO: TV JOJ.

Europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová: Transparentnosť v EÚ je veľmi dôležitá

Len niekoľko minút po začiatku mimoriadneho samitu v Bruseli prišla správa, že Európska únia schválila 50-miliardový balík finančnej pomoci pre Ukrajinu, ktorý doteraz blokovalo Maďarsko. Predseda Európskej rady Charles Michel uviedol, že sa na tom zhodlo všetkých 27 lídrov, teda aj Viktor Orbán a Robert Fico. O novinkách v europarlamente v štúdiu Ranných novín porozprávala europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová.

Mimoriadny samit v Bruseli a pomoc Ukrajine – čo to znamená a prečo Maďarsko ustúpilo?

Má to niekoľko dôvodov. Niektoré sú iba klebetami, ale pravdepodobne na raňajkách, ktoré predchádzali tomuto summitu, sa podarilo Maďarsku dosiahnuť to, čo chcelo. Pána Orbána si zavolali na raňajky pani Von Der Layen, nemecký kancelár, francúzsky prezident a talianska predsedníčka vlády. Tam ho asi presvedčili, že tie záruky, ktoré Maďarsko požadovalo, sú dostatočné.

Čo sa Maďarsku teda podarilo docieliť je, že tento balík pomoci bude prehodnocovaný. To znamená, že každý rok bude prehodnotené, či sa to správne plní, aký postup krajina urobila. Takisto sa po roku musí prehodnotiť čerpanie tohto balíka a po dvoch rokoch sa musí prehodnotiť, či ešte stále sme v tej línii, ktorá bola schválená. Tento balík 50 miliárd je na štyri roky, čiže od tohto roku do roku 2027. Sú to špeciálne peniaze, navyše mimo európskeho rozpočtu. Maďarsko malo pocit, že nemôžeme dať niečo len tak, čiže chcelo tieto záruky. Všetci to považujú za víťazstvo – aj Maďarsko, aj EÚ.

S touto podmienkou súhlasilo aj Slovensko. Prečo nám na tom toľko záleží?

Pretože sú to peniaze, ktoré sú navyše. Sú to peniaze, ktoré sa týkajú aj slovenských daňových poplatníkov. Nám možno bolo jasné, že to má byť na nejaké ciele – ako je napríklad zelená ekonomika, transformácia, rekonštrukcia Ukrajiny, výstavba ciest, nemocníc a tak ďalej. Už na začiatku, počas toho summitu v decembri, kde to nebolo schválené, Slovensko požadovalo, aby bolo jasné, ktoré konkrétne priority to sú, aby aj slovenské spoločnosti mali možnosť participovať na tejto rekonštrukcii Ukrajiny. Podľa všetkého sme pravdepodobne získali takúto záruku aj zo strany EÚ.

Viac..  Michal Wiezik: Norma Euro7 je potrebná, ale treba ubrať plyn

Keď vidíme, že tie peniaze budú každý rok prehodnocované, je to aj pre nás dobrá situácia, lebo transparentnosť v EÚ je veľmi dôležitá. S týmito zárukami je to už asi v poriadku pre všetkých lídrov.

V rozhovore sme sa rozprávali aj o protestoch farmárov vo Francúzsku a v Bruseli, aj o tom, aký to má dopad na nás. V druhom bloku rozhovoru sme sa venovali aj schvaľovaniu nových genomických techník a geneticky modifikovaným organizmom, ale aj o Európskom roku zručností.

Celý rozhovor s europoslankyňou Katarínou Roth Neveďalovou si môžete pozrieť vo videu vyššie.

(noviny.sk)

O neds

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Opraviť to, čo sa dá

Finálne sme dnes schválili právo na opravu pre celú EÚ. Ak si niečo kúpime a …

Consent choices