benova
Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD, SD/. PHOTO: redakcia/red.

M. Beňová: Antisemitizmus je na vzostupe v Európe aj mimo nej

Pokračujúca izraelská vojenská operácia v Gaze spôsobuje nárast antisemitizmu tak v Európe, ako aj mimo nej, hovorí europoslankyňa Monika Beňová. Pri príležitosti tohtoročného Dňa pamiatky obetí holokaustu sa preto kládol dôraz, aby sa na  jednu z najtemnejších epizód v európskych dejinách nezabúdalo.

Boj proti antisemitizmu je súčasťou potreby brániť slobodu náboženského vyznania a prejavu, ako jednej zo základných hodnôt Európskej únie. „Počet osôb, ktoré prežili hrôzy holokaustu sa každoročne zmenšuje a aj preto je našou povinnosťou pokračovať v pripomínaní si ich pamiatky a v odovzdávaní svedectiev,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Antisemitizmus je totiž hrozbou nielen pre samotnú židovskú komunitu. „Jeho prejavy sú namierené proti slobode v rámci celej spoločnosti,“ zdôraznila europoslankyňa.

Európska únia má svoju stratégiu na boj proti antisemitizmu na roky 2021 – 2030, no mnohé praktické politiky v tejto oblasti sú predovšetkým na zodpovednosti jednotlivých členských štátov. „Komisia im však môže zabezpečovať isté usmernenia či podporu aj v podobe poskytovania finančných zdrojov,“ uzavrela Monika Beňová. Poslanci Európskeho parlamentu sa budú otázkami boja proti vzostupu antisemitizmu, ako aj nenávisti voči moslimom zaoberať na tohto týždňovom plenárnom zasadnutí.

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices