zdravotne postihnuti
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Členské štáty, Komisia a Parlament sa dohodli na podobe Európskeho preukazu ZŤP

V Štrasburgu dnes padla na trialógoch historicky najrýchlejšia dohoda o podobe smernice. Členské štáty EÚ zastúpené v Rade, Európska komisia a Európsky parlament našli zhodu na texte legislatívy o Európskom preukaze zdravotného postihnutia a Európskej parkovacej karte pre osoby so zdravotným postihnutím.

Súčasťou negociačného tímu bola slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. „Veľmi sa teším, že všetci za rokovacím stolom pochopili nutnosť prijať túto legislatívu čo najskôr. Ide o smernicu, ktorá v praxi zmení životy 100 miliónov Európanov so zdravotným postihnutím,“ reagovala hlavná negociátorka smernice za Európsky parlament, europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Nová legislatíva zavádza celoeurópsky preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím a vylepšuje európsku parkovaciu kartu pre osoby so zdravotným postihnutím. Cieľom je zabezpečiť, aby mali ľudia s postihnutím pri cestovaní ľahší prístup k osobitným podmienkam, aké majú rezidenti v danom členskom štáte. Odstránia sa mnohé prekážky, ktoré ľuďom s postihnutím bránili využívať voľný pohyb, hoci im to garantujú zmluvy EÚ. Držiteľ Európskeho preukazu osôb so zdravotným postihnutím by sa už nemal stretávať s neuznaním zliav, napríklad pri mestskej doprave alebo pri vstupoch do múzeí či divadiel.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Ak má Európsku parkovaciu kartu ZŤP, pokuty pri parkovaní na vyhradených miestach v iných členských štátoch by mali byť minulosťou. „Toto je len začiatok. Boj za to, aby mali osoby so zdravotným postihnutím rovnaké práva ako každý iný občan EÚ, bude pokračovať. Do legislatívy EÚ musíme priniesť zmeny, najmä v oblasti sociálnej ochrany,“ doplnila europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

O mam

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices