EK víta dohodu o navýšení dlhodobého rozpočtu EÚ a posilnení európskej konkurencieschopnosti

Európska komisia víta predbežnú dohodu medzi Európskym parlamentom a Radou o revízii viacročného finančného rámca na roky 2021 – 2027 a spustenie Platformy strategických technológií pre Európu (STEP).

Po prijatí revidovaného rozpočtu bude Únia môcť pokračovať v plnení spoločných priorít a riešení výziev, ktorým Európa čelí, a to v prospech občanov v Európe aj mimo nej. Revidovaný viacročný finančný rámec zvlášť umožní financovať viacročný podporný balík pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur. Poskytne aj ďalšie zdroje na riešenie výziev v oblasti migrácie a na podporu partnerov na západnom Balkáne, v južnom susedstve a v ďalších regiónoch. Vďaka revízii bude rozpočet EÚ lepšie pripravený pomôcť členským štátom postihnutým prírodnými katastrofami a krajinám, ktoré čelia humanitárnym krízam.

Okrem toho sa zriadi platforma STEP, ktorá podporí kľúčové priemyselné odvetvia a kritické technológie v EÚ. Tým posilní európsku konkurencieschopnosť a suverenitu a môže po celej EÚ priniesť investície až do výšky 50 miliárd eur. Platforma STEP bude využívať zdroje z existujúcich programov financovania EÚ vrátane fondov politiky súdržnosti a Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti a podporí synergie medzi nimi.

Po tom, ako sa v pondelok dosiahla predbežná dohoda o Nástroji pre Ukrajinu, sa týmito dohodami uzatvárajú rokovania o revízii dlhodobého rozpočtu EÚ v polovici trvania.

Kľúčové prvky revízie viacročného finančného rámca na roky 2021 – 2027

Predbežná dohoda o revízii nariadenia o viacročnom finančnom rámci umožní:

  • vytvoriť rezervu pre Ukrajinu, vďaka ktorej bude ju možné podporiť grantmi do výšky 17 miliárd eur a rozpočtovým krytím na úvery až do výšky 33 miliárd eur. Nástroj pre Ukrajinu s celkovým objemom 50 miliárd eur na roky 2024 – 2027 bude slúžiť na pokrytie okamžitých potrieb krajiny, jej obnovu a modernizáciu na ceste do EÚ.
  • navýšiť rozpočet v oblasti migrácie a vonkajších výziev o 9,6 miliardy eur, ktorými sa podporí vnútorný a vonkajší rozmer migrácie a pomôže partnerom na západnom Balkáne, v južnom susedstve a ďalších regiónoch.
  • rozhodnejšie reagovať na nepredvídateľné výzvy: rozpočet EÚ sa od roku 2021 mobilizoval na riešenie opakujúcich sa kríz. Aby rozpočet EÚ mohol na nepredvídané okolnosti reagovať aj naďalej, bude nástroj flexibility navýšený o 2 miliardy eur. Rezerva na solidaritu a núdzovú pomoc sa zvýši o 1,5 miliardy eur, aby bol rozpočet EÚ schopný rýchlo reagovať na humanitárne krízy a podporiť členské štáty postihnuté prírodnými katastrofami.
  • zriadiť nový nástroj, ktorý zaistí udržateľné riešenie pri financovaní nákladov súvisiacich s nástrojom NextGenerationEU.

Aby sa zmiernil vplyv revízie viacročného finančného rámca na rozpočty členských štátov, Európsky parlament a Rada sa dohodli na úpravách v rámci rozpočtu EÚ. V nadväznosti na tieto úpravy sa prijmú opatrenia, ktoré obmedzia dosah na implementáciu programov EÚ. Pôjde napríklad o možnosť opätovne využiť minulé zrušené záväzky pre program Horizont Európa a vyváženú ročnú úpravu programu EU4Health. Komisia sa bude teraz usilovať o čo najlepšie uvedenie týchto zmien do praxe, aby sa všetky finančné prostriedky použili na vytvorenie čo najväčšej pridanej hodnoty pre európskych občanov a podniky, regióny v EÚ aj mimo nej.

Na vykonanie revidovaného viacročného finančného rámca Komisia predloží opravný rozpočet na rok 2024 a včas aktualizuje svoj finančný plán do roku 2027.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Spustenie Platformy strategických technológií pre Európu

Úlohou Komisie je teraz uviesť platformu STEP do prevádzky a zvýšiť tak konkurencieschopnosť priemyslu EÚ.

  • Táto iniciatíva sa zameriava na investície do vývoja a výroby kritických technológií v troch strategických odvetviach: digitálne a špičkové technológie, biotechnológie a čisté technológie.
  • STEP zhromaždí a synergicky prepojí zdroje z rôznych existujúcich investičných programov EÚ, ako sú InvestEU, Inovačný fond, Horizont Európa, EU4Health, Digitálna Európa a Európsky obranný fond.
  • Európsky obranný fond bude posilnený ďalšími rozpočtovými prostriedkami vo výške 1,5 miliardy eur.
  • Na úspechu platformy STEP v celej EÚ sa musia významne podieľať členské štáty: tie budú môcť presmerovať svoje príslušné programy financované z prostriedkov EÚ v rámci politiky súdržnosti a Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti na investície v rámci platformy STEP.
  • Komisia zriadi nový online portál suverenity, ktorý sa sprevádzkuje v nadchádzajúcich mesiacoch. Tento portál zjednotí informácie o financovaní z prostriedkov EÚ a pomôže predkladateľom projektov v troch strategických sektoroch zistiť, aké majú možnosti financovania EÚ na uspokojenie svojich podnikateľských potrieb v oblasti vývoja a výroby.
  • Projekty, ktoré získali Pečať suverenity, budú môcť ľahšie získať finančné zdroje a budú prezentované na tomto novom portáli.

Ďalšie kroky

Predbežné dohody o nariadeniach, ktorými sa zmení viacročný finančný rámec, zriaďuje Nástroj pre Ukrajinu a zakladá platforma STEP, sa sfinalizujú po hlasovaní Európskeho parlamentu na jeho plenárnom zasadnutí, po ktorom bude nasledovať hlasovanie v Rade.

Súvislosti

EÚ od prijatia dlhodobého rozpočtu EÚ na roky 2021 – 2027 v roku 2020 čelí viacerým bezprecedentným a neočakávaným výzvam. Vyplynuli z rôznych udalostí od brutálnej invázie Ruska na Ukrajinu a jej dôsledkov, cez postpandemický nárast migrácie a až po zrýchlenie inflácie a úrokových sadzieb.

Rozpočet EÚ má na reakciu EÚ zásadný význam. Riešenie týchto početných výziev viedlo k vyčerpaniu zdrojov, čo bráni jeho schopnosti riešiť aj najnaliehavejšie výzvy.

Aby mohol rozpočet EÚ naďalej plniť najdôležitejšie ciele, Európska komisia v júni 2023 navrhla posilniť dlhodobý rozpočet EÚ.

Vedúci predstavitelia EÚ 1. februára 2024 potvrdili všetky priority návrhu Komisie a dohodli sa na vôbec prvej revízii dlhodobého rozpočtu EÚ, vytvorení Nástroja pre Ukrajinu a platformy STEP.

O mam

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices