bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /EPP/. PHOTO: European Union 2023.

V. Bilčík: Eurofondy budú v bezpečí, ak Fico ustúpi od škodlivých zmien

Vo štvrtok popoludní sa v Bruseli uskutoční zasadnutie Výboru Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu (CONT). Jednou z hlavných tém výboru bude stav právneho štátu na Slovensku a riziko, že pre uvoľňovanie protikorupčnej legislatívy príde Slovensko o eurofondy. Vladimír Bilčík z frakcie európskych ľudovcov je presvedčený, že tieto peniaze dokážeme ochrániť, ak vláda Roberta Fica ustúpi od škodlivých zmien.

„Vláda Roberta Fica musí prestať s demontážou právneho štátu na Slovensku. Reálne nám hrozí, že pre novelu Trestného zákona, ktorou sa ruší Úrad špeciálnej prokuratúry a znižujú tresty za korupciu, príde Slovensko o eurofondy. Európska únia nebude totiž spoločné európske peniaze posielať niekam, kde korupcii nič nestojí v ceste. Aj dnešné zasadnutie Výboru pre kontrolu rozpočtu ukazuje, že EÚ si dianie na Slovensku pozorne všíma,“ povedal europoslanec Vladimír Bilčík.

„Všetko má v rukách premiér Fico a jeho vláda. Sú to totiž práve kroky Ficovej vlády, ktoré dnes ohrozujú tok eurofondov na Slovensko. Ak vládna väčšina ustúpi od škodlivých legislatívnych zmien, európske peniaze určené pre našu krajinu, budú v bezpečí. A vláda stále môže konať – napríklad pri premlčacích lehotách pri znásilneniach a ďalších násilných trestných činoch už podali do parlamentu návrh na opravu. Ukazuje sa, že verejný tlak má zmysel a je dôležité v ňom vytrvať,“ zdôraznil slovenský europoslanec.

Viac..  Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Výbor pre kontrolu rozpočtu CONT je stály výbor Európskeho parlamentu. Debatu o Slovensku iniciovala nemecká europoslankyňa Monika Hohlmeier z frakcie európskych ľudovcov. Zasadnutia výboru sa zúčastnia aj predstavitelia Európskej komisie, ktorá o pozastavení finančných tokov pre členské krajiny rozhoduje.

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices