ECB
Európska centrálna banka. PHOTO: © European Union- EP.

ECB na januárovom zasadnutí nediskutovala o znížení sadzieb

Členovia Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) napriek nedávnym náznakom ochladzovania inflácie v eurozóne považujú za predčasné diskutovať o znížení úrokových sadzieb. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na vo štvrtok zverejnenú zápisnicu z januárového zasadnutia ECB.

ECB minulý mesiac ponechala svoju politiku nezmenenú a jej prezidentka Christine Lagardová odmietla úvahy o znížení úrokových sadzieb s odôvodnením, že cenové tlaky zostávajú silné, takže akékoľvek úvahy o zmene politiky sú predčasné. „Prvýkrát po mnohých zasadnutiach sa riziká ohrozujúce dosiahnutie inflačného cieľa považovali za celkovo vyrovnané alebo aspoň za čoraz vyrovnanejšie,“ uvádza sa v zápisnici. Medzi členmi rady guvernérov zároveň podľa dokumentu panovala zhoda, že je naďalej potrebná kontinuita, opatrnosť a trpezlivosť, a že je predčasné diskutovať o znižovaní sadzieb.

Viac..  Slovensko je v Indexe prosperity na 24. mieste v EÚ

V januári ECB potvrdila sadzby na rekordne vysokej úrovni a zaviazala sa, že ich tam ponechá tak dlho, ako to bude potrebné v záujme udržateľného návratu inflácie k jej dvojpercentnému cieľu.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices