Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD, SD/. PHOTO: FB M. Beňová

M. Beňová: Očakávané uvoľňovanie menovej politiky má priniesť aj zlacňovanie hypoték

Poslanci Európskeho parlamentu na úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu diskutovali s prezidentkou Európskej centrálnej banky na tému možného znižovania úrokových sadzieb.

Inflácia v eurozóne sa preukázateľne spomaľuje. „V tejto súvislosti sa preto uvažuje o možnom znížení úrokových sadzieb, ktoré sú od septembra minulého roku na svojich rekordných maximách,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Problémom stále zostávajú výrazné rozdiely v miere inflácie medzi jednotlivými členskými štátmi. „Podstatné v tejto situácii je, že vrchol sprísňovania menovej politiky máme s najväčšou pravdepodobnosťou za sebou. Jej očakávané uvoľňovanie si pritom bude vyžadovať nevyhnutnú mieru trpezlivosti a správne načasovanie,“ uviedla europoslankyňa.

Tento krok by mal v nasledujúcich mesiacoch viesť aj k postupnému znižovaniu úrokov hypoték, ktorých nárast pocítilo aj mnoho ľudí na Slovensku. „Dôležité však je, že súčasná vláda dokázala prísť so zmysluplnými opatreniami, ktoré veľkej časti z nich dokážu zavedenou bonifikáciou súčasné šokové zvýšenie úrokových sadzieb do značnej miery kompenzovať, a to až dokým sa nezmení situácia na európskej úrovni,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices